zondag 26 januari 2014

Wawrinka verrassende winnaar Australian Open




Stanislas Wawrinka heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de Australian Open op zijn naam te schrijven. De 28-jarige Zwitser won in een merkwaardige finale in vier sets van nummer één van de wereld Rafael Nadal: 6-3 6-2 3-6 6-3. De Spanjaard kampte vanaf de tweede set met een rugblessure en stond met zichtbaar veel pijn op de baan. Wawrinka leek niet gebukt te gaan onder enige spanning tijdens zijn   eerste Grand Slamfinale.

De Zwitser -die vooraf enkele tips van zijn landgenoot Federer had kregen - speelde  met een duidelijk strijdplan. Met snoeiharde forehands en backhands probeerde hij zijn tegenstander onder druk te zetten en de punten kort te houden.
De start van Wawrinka was uitstekend. Bij een 2-1 voorsprong kreeg de tennisser die in Australië nimmer verder kwam dan de kwartfinale, als eerste breakkansen. Nadal kreeg een kanonskogel  op zich af nadat hij  een volley slecht afrondde. De nummer één van de wereld was zichtbaar geïrriteerd door zijn matige start en kon maar ternauwernood voorkomen dat zijn opponent bij 4-1 een dubbele break voorsprong nam.


Blessure

In de tweede set ging Nadal de baan af om zich aan een rugblessure te laten helpen. De nummer 1 van de wereld leek na het verlies van de set te gaan opgeven, maar speelde toch door.

Wawrinka pakte de set met 6-2 en leek comfortabel op weg naar de winst. De nummer acht van de plaatsingslijst wond zich tijdens de medische time-out van Nadal enorm op. Hij vond dat hij recht had om te weten wat er precies met zijn tegenstander aan de hand was. Maar de scheidsrechter was het daar niet mee eens. Wawrinka haalde zichzelf hiermee uit zijn concentratie. In de derde set kwam Nadal toch steeds beter in zijn spel en werd het toch nog een beetje een wedstrijd.

Op wilskracht ging Rafa door. Hij werkte breakkansen weg en zag een door zenuwen bevangen rakende Wawrinka met de situatie worstelen en steeds meer slordige fouten maken. Nadal brak voor het eerst in de wedstrijd en pakte de set met 6-3. Er kwam een opvallende ommekeer en Nadal pakte het derde bedrijf.
Maar in het vierde bedrijf nam Wawrinka de regie weer over en pakte zijn sterke spel van het begin van de partij weer op. Hij kreeg breakpunten op alle servicegames van Nadal. De Spanjaard werd gebroken. Hij brak daarna nog wel een keer terug, maar kon geen stand houden tegen de Zwitser. Na twaalf nederlagen op rij tegen Nadal was Wawrinka zondag eindelijk de sterkste. Na afloop was in tot tranen toe geroerde Nadal ontgoocheld en stelde hij dat hij zijn fans had teleurgesteld.

Wawrinka nu derde

De winst in Melbourne levert Wawrinka niet alleen ruim 1,6 miljoen euro op, maar ook 2.000 punten voor de ATP-ranking. Daardoor verruilt de Zwitser maandag de achtste plaats voor positie drie. Nadal blijft nummer één en breidt dankzij zijn finaleplaats zijn voorsprong uit op Novak Djokovic, die zijn titel kwijtraakte.

Nadal liet de kans liggen om een uniek record neer te zetten, want hij kon de eerste speler in de Open Era worden die alle Grand Slams minimaal twee keer had gewonnen. Hij zal nu minstens een jaar moeten wachten om zich bij Roy Emerson en Rod Laver te voegen, die dit (deels) voor het professionele tijdperk bewerkstelligden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport