donderdag 12 september 2013

Nederland naar Brazilië, van Persie onderweg naar Kluivert

Het Nederlands elftal heeft zich dinsdag gekwalificeerd voor het WK in Brazilië. Samen met Italië is Oranje het eerste land in Europa die deze prestatie levert.
Met zes winstpartijen en een gelijkspel is Nederland niet meer voor de achtervolgende ploegen te achterhalen.

In en tegen Andorra wist Nederland het laatste klusje te klaren door twee goals van . Robin van Persie maakte beide doelpunten tegen de voetbaldwerg: 0-2. Nederland is daarmee als één van de eerste landen uit Europa zeker van deelname aan het eindtoernooi.

Tegen de voetbal dreumes was het nog lastig voetballen. Er valt tegen Andorra geen eer te behalen. In de kwalificatiereeks had het ministaatje nog geen punt gepakt en zelfs nog geen doelpunt gescoord.

De ploeg vol met semi-profs zakt elke wedstrijd diep in met een handbalverdediging en moet het hebben van inzet, strijd en tijdrekken. In een weinig feestelijke ambiance, slechts opgeluisterd door de jammerlijke klanken van het Nederlandse dweilorkest "Kleintje Pils" was de eerste helft niet om aan te gluren. Een doorsnee duel in de hoofdklasse geeft de toeschouwer meer voldoening. Oranje speelde de bal veel van links naar rechts, maar de vleugelspelers Lens en Schaken leverden nauwelijks goede voorzetten af. De verdediging van Andorra won veel duels en er werden zelfs hoekschoppen afgedwongen op de Nederlandse helft. Lima kopte in één van die corners net naast. Wesley Sneijder en Van Persie waren eigenlijk de enigen met elk een grote kans in de eerste helft. De middenvelder schoot tegen doelman Pol op, Van Persie schoot een vrije trap naast.

Terwijl Andorra in haar handen wreef met de ruststand van 0-0, zat  Louis van Gaal met de handen in het haar. Zijn controlerende opstelling had dringend behoefte aan creativiteit en een middenvelder die een actie kan maken. Adam Maher werd ingebracht en prompt kwam Robin van Persie los.Met een fraaie goal schoot de aanvoerder van Oranje de eerste goal binnen. De United speler schoot de bal van buiten de zestien verwoestend via de binnenkant van de paal in het doel. De spits maakte vier minuten later ook direct zijn tweede door alert te reageren op een half gestopte redding van doelman Pol.
Voor Van Persie betekend het zijn 38e doelpunten in naam van Oranje. Daarmee nadert hij het record van de huidige assistent-coach Patrick Kluivert, die met veertig goals recordhouder is.  Terwijl Nederland het ticket naar Brazilië kon bestellen was er nog niet veel reden tot optimisme.

Van Gaal stelde "dat het nu pas gaat beginnen", maar veel tijd om het niveau van het Nederlands team op te krikken heeft hij niet.
Zowel Louis van Gaal als Oranje-icoon Johan Cruijff hebben echter (nog) geen hoge verwachtingen van de verrichtingen van het Nederlands team bij het WK in Brazilië. "Ik zou dik tevreden zijn als je de voorronde doorkomt", zei Cruijff dinsdagavond in RTL Late Night.
De oud-international was tijdens de Confederations Cup behoorlijk onder de indruk van het niveau. "Als je in Brazilië tegenover die Brazilianen komt te staan... Die slachten je af..." Volgens Cruijff hebben veel spelers te weinig ervaring op internationaal topniveau. "Spelers als De Vrij en Martins Indi hadden die ervaring moeten krijgen in de Europa League, maar daar zijn ze helaas voor uitgeschakeld."

Met een plaats bij de laatste zestien ploegen is Louis van Gaal ook al tevreden. De bondscoach schat veel teams op het WK hoger in dan Oranje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport