vrijdag 6 september 2013

Nederlands elftal onderweg naar recordreeks


Het Nederlands elftal kan met winst op Estland en Andorra het record evenaren van opeenvolgende overwinningen in een kwalifiecatiewedstrijd.
Het record staat nu nog op naam van West-Duitsland dat tussen 1969 en 1985 in zestien WK-kwalificatiewedstrijden op rij zegevierde. 
Naast die veertien overwinningen op rij is Oranje ook al 28 WK-kwalificatiewedstrijden op rij ongeslagen. 26 maal won de Oranje equipe, en tweemaal werd een gelijkspel bereikt.
De laatste nederlaag van het Nederlands elftal tijdens een WK-kwalificatiereeks dateert van 1 september 2001. Tegen de Ieren werd met uit met 1-0 verloren. Ook toen was Louis van Gaal bondscoach.

Van Gaal waakt voor te veel enthousiasme tegen de Esten en wil zijn ploeg scherp houden. In zijn opstelling lijkt hij vanavond ruimte te maken voor Stijn Schaars. De middenvelder van PSV lijkt de concurrentiestrijd met Jonathan de Guzman in zijn voordeel te hebben beslist. Schaars, werd deze week tijdens diverse trainingsoefeningen voortdurend gekoppeld aan Kevin Strootman. Van Gaal kiest met het PSV-koppel voor twee linksbenige middenvelders achter de veel besproken Wesley Sneijder. De middenvelder van Galatasaray weet dat alle ogen op hem gericht zijn en deze wedstrijd bepalend kan zijn voor een basisplaats.

Voormalig bondscoach van Estland Arno Pijpers heeft een goed beeld van Oranjes opponent. "De nationale ploeg verkeert in een overgangsfase. Er zijn oudere jongens gestopt en de jongere spelers zijn nog niet van het juiste niveau", zegt Pijpers, die van 2000 tot 2005 bondscoach was van Estland, tegen Voetbal International.

Na de verrassende plek in de play-offs om een EK-ticket (de Esten verloren van Ierland) leek de toekomst aan Estland. 'De ervaren spelers hebben voor een verwachtingspatroon gezorgd', aldus Pijpers. 'Die play-off-plek was een hoogtepunt in de Estse voetbalhistorie. Dat gebeurt niet zo nog maar een keer. Voor supporters tellen omstandigheden niet, maar ik heb het idee dat ze niet heel negatief zijn. Ze begrijpen wel hoe het zit.'
Pijpers denkt dat Estland de huid duur gaat verkopen tegen Nederland. "Ze zijn niet naïef meer".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport