vrijdag 30 augustus 2013

Grieks drama loopt (nog) niet met sisser af

De wedstrijd tussen AZ en het Griekse Atromitos in de laatste voorronde van de Europa League is gestaakt bij een stand  van 0-1 in het voordeel van de Grieken.

Het duel werd in de 59e minuut stilgelegd omdat er een brandje was uitgebroken in het stadion van de Alkmaarders. Fans werd verzocht het stadion te verlaten toen er rook werd waargenomen boven een van de tribunes. De brandweer was snel ter plaatse en ontruimde het stadion. Voor zover bekend zijn er geen mensen gewond geraakt.
Toen bleek dat de wedstrijd niet binnen een half uur kon worden hervat, werd de wedstrijd definitief stilgelegd.

AZ stond op het moment van staken met 0-1 achter. De Alkmaarders hadden de heenwedstrijd in Griekenland met 1-3 gewonnen. De UEFA besloot om het restant van het duel voor de loting te laten plaatsvinden. In overleg met Toon Gerbrands van AZ werd beslist om het duel om 11.00 te hervatten.

Al in de eerste minuut kwam de ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek met tien man te staan tegen de ploeg uit Athene, nadat Markus Henriksen al in de eerste minuut een discutabele rode kaart had gekregen. AZ bleef makkelijk op de been. Dat kon van de Grieken niet gezegd worden. De ene drama voorstelling volgde op de andere. Bij een van de Atromitos buitelingen, besloot de slecht fluitende Franse scheidsrechter doelman Esteban een gele kaart en de tegenstander een strafschop te geven. Na twintig minuten bleef het echter 0-0, want de AZ keeper stopte de penalty kundig. De dramatisch spelende Grieken werden niet echt gevaarlijk meer in de eerste helft. Iets daarvoor had rechtsback Johannsson al twee kansen gehad om AZ een voorsprong te bezorgen. Het eerste schot schampte de kruising, de tweede werd door de keeper gepareerd.

In de 53e minuut zette Dimitrios Papadopoulos de gasten onverwacht alsnog op voorsprong. Enkele minuten later sloeg de vlam in de pan. Niet op het veld, wel in het stadion. De Grieken moeten nog minstens tweemaal scoren willen zij verder bekeren in de Europa League.