vrijdag 30 augustus 2013

AZ met hakken over de sloot door in Europa League

AZ had de Europese primeur voor een ochtendwedstrijd in de Europa League. Tegen het Griekse Atromitos Athene had  AZ in Griekenland met 1-3 gewonnen. In de thuiswedstrijd hadden de Alkmaarders een dag ervoor een 0-1 achterstand opgelopen toen de partij gestaakt werd door een klein brandje in het AFAS stadion. AZ voetbalde op dat moment met 10 man, omdat Henriksen al in de eerste minuut het veld met rood had verlaten.

Om 11.00 werd afgetrapt voor de resterende 31 minuten. Het tijdstip was op verzoek van de UEFA, zodat de wat later geplande loting tijdig kon doorgaan. Terwijl Atromitos een nieuwe middenvelder (Pitu) inbracht moest AZ het met een 4-4-1 formatie doen, met Gudmundsson in de spits. Ook Gautier, de arbiter die in negatieve zin opviel, was ook weer van de partij.
Gautier
Het contrast met een dag eerder was bijzonder groot. De Grieken bleken ineens te kunnen voetballen en AZ leek overgeconcentreerd.

De 0-2 viel al snel. Esteban gleed weg, toen hij een  schot van Iglesias probeerde te keren. In de kluwen spelers schampte Karagounis als enige de bal en stond AZ met de rug tegen de muur.

Trainer Gert Jan Verbeek gaf toe dat dit een mentale tik was. "Die 0-2 was een ongelukkig moment voor ons. dan gebeurd er toch wat met je team. Ze gaan dan  nog meer verdedigend denken."
AZ ging angstig voetbal spelen. Alleen Roy Beerens kon zich met "straatmentaliteit" voetbal aan de malaise onttrekken. Zelfs routiniers als Wuytens en Viergever roeiden ballen weg en gingen niet goed de duels aan. Terwijl AZ de bal zelfs niet meer over korte afstand kon passen, konden de Grieken met opportunistisch voetbal gevaarlijk worden. Iglesias had tot tweemaal toe de 0-3 op zijn schoen, een stand die de Grieken zou laten door bekeren. De Griekse goal leek een kwestie van tijd. Napoleonti schoot nog eens ziedend hard op de paal en AZ haalde met samenknepen billen het einde. Zo liep het "rookduel" toch nog met een sisser af voor de Alkmaarders.

Beerens en Wuytens blij
Verbeek haalde ook opgelucht adem:  "Atromitos ging met 5 man voorin spelen. Die grote kerel op het middenveld kwam ook mee voor in, waardoor er  ruimte op de zijkant kwam. Voorin kon Steven berghuis moeilijk druk op de bal geven.
Uiteindelijk moeten we blij zijn. 1. De doelstelling gehaald 2. Financieel. 3. De jongens kunnen hier een hoop van leren, vooral omdat we een jonge ploeg hebben. 4. Het is voor Nederland een goede zaak, we hebben toch weer wat punten voor Europees Voetbal kunnen sprokkelen, want de Nederlandse inbreng is ook dunnetjes dit jaar."

AZ won uiteindelijk met een grote portie geluk
Nick Viergever vertelde na afloop dat hij blij was om door te gaan in de Euro League. "Dat is toch het belangrijkste". Het ongebruikelijke tijdstip deed toch wat met de spelers. "De laatste keer dat we s'ochtends speelden was in de D-tjes. Het is toch anders, Je moet je anders voorbereiden. We komen goed weg met die bal op de paal."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport