donderdag 2 oktober 2014

Kimetto loopt nieuw wereldrecord op de marathon

Dennis Kimetto heeft bij de marathon van Berlijn een nieuw wereldrecord gelopen. De Keniaan klokte op  de 42,195 kilometer 2.02.57  en verbeterde de oude recordtijd van zijn landgenoot Wilson Kipsang met 0.26. Kipsang liep vorig jaar op het zelfde parcours 2.03.23.

Mooie dag


Toen Dennis Kimetto opstond en naar buiten ging voor een laatste stukje inlopen stond het kippenvel op zijn armen. Niet van de kou, maar wel van het besef dat de weersomstandigheden ideaal waren.

Fris, rond de tien graden, zuurstof in de lucht en...geen wind. Kimetto voelt dat zijn geplande aanval op het wereldrecord kan lukken. Vandaag is de dag! De marathonloper is een fenomeen die tot nu toe bijna al zijn wedstrijden wint. Eenmaal liet hij zijn kopman Mutai winnen en werd zelf tweede op 1 seconde achterstand. De tijd van  2.04.16 (toen de vijfde tijd ooit) is nog altijd de beste tijd voor een marathon debutant.

Kimetto winnend in Berlijn (foto: Rene van Zee)
De wedstrijd lijkt desalniettemin  te rustig te beginnen. Kimetto zit na een uur nog boven het geplande schema, maar raakt nimmer in paniek. De soepel lopende Keniaan maakt deel uit van een zeven man sterke kopgroep, De snelle hazen die  ook overtuigd zijn van een goede afloop zwaaien de lopers uit , als ze onderweg plaatsmaken voor een Kimetto die op toeren komt. Ongekend want de Keniaan blijkt elke vijf kilometer nog te kunnen versnellen. . 

Versnellen

Net voor de helft van de wedstrijd demarreert Kimetto voor de eerste maal en krijgt  zijn landgenoten Emmanuel Mutai en Geoffrey Kamworor mee. Het gaat steeds harder en Mutai moet op vier kilometer van de finish de favoriet laten gaan. Kamworor is al veel eerder afgehaakt. 

In het zicht van de Brandenburger Tor, recht de 30-jarige atleet de rug en probeerde zelfs nog gas terug te nemen. Hij weet zich al zeker van het Wereldrecord en wil in de toekomst nog een keer onder zijn record lopen en een vette bonus opstrijken. Mutai  lijkt iets dichterbij te komen, maar Kimetto behoud zonder problemen het geslagen gat en finisht als eerste mens onder de 2.03, bijna een halve minuut sneller dan het oude record. Landgenoot Mutai blijft eveneens onder de oude toptijd van Kipsang: 2.03.13.
Abera Kuma uit Ethiopiƫ wordt uiteindelijk derde in 2.05.56

Kritische geluiden over het nieuwe wereldrecord zijn er ook. Zo stelt oud-marathonloper Luc Krotwaar dat  de (Afrikaanse) toppers dit niet zonder doping kunnen.

De eerste niet-Afrikaan finishte op de tiende plaats en was de Japanner Kazuki Tomaru. De beste Duitser werd 19e in 2.17.25 en luisterd naar de naam Falk Cierpinski....inderdaad de zoon van Waldemar, tweevoudig Olympisch kampioen op de marathon in 1976 en 1980 (voor Gerard Nijboer)

Ook al eerder snel


Kimetto was sinds mei 2012 met 1.11.18 al wereldrecordhouder op de 25 kilometer. Ook dat record liep hij in de Duitse hoofdstad. In februari 2013 liep Kimetto in Tokio een parcoursrecord en in oktober van dat jaar schreef hij eveneens de marathon van Chicago op zijn naam. Ook daar liep hij de snelste tijd ooit.

Tsegaye wint bij vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege naar Tirfi Tsegaye uit Ethiopiƫ. Zij was met 2.20.18 net wat sneller dan haar landgenote Feyse Tadese, die op 2.20.27 uitkwam. De derde plaats was voor de Amerikaanse Shalane Flanagan, die finishte na 2.21.14

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport