maandag 22 december 2014

Top 10 Nederlandse sporters van 2014

Broersen
De beste sporters van 2014 volgens SportBombarie:


10. Nadine Broersen 

Broersen won het WK indoor vijfkamp en pakte het zilver bij de zevenkamp op de EK atletiek. Op haar best onderdeel hoogspringen zou  ze ook een medaille gepakt hebben met haar sprong van 1.91 m. Met die hoogte brak ze wel het Nederlands record en won ze de nationale titel

9. Sifan Hassan

De geboren Ethiopische atlete pakte op prachtige wijze het goud op de 1500 meter en haalde kort daarna ook het zilver op tijdens de 5000 meter bij de Europese kampioenschappen atletiek. Op de eerste afstand pakte ze ook tweemaal de overwinning in Diamond League wedstrijden waar ze eenmaal het Nederlands record verder aanscherpte.

8. Jorien Ter Mors

In een jaar van een olympisch winter komen de schaatsers vanzelf bovendrijven. De vlaggendraagster van Sotsji is van origine shorttrackster, ze op nationaal niveau de concurrentie domineert. Op de lange baan kan ze echter ook goed vooruitt, getuige haar nationale titel op de 1500 meter. Op de 1500 meter shorttrack lukt het haar net niet een medaille te bemachtigen, maar 24 uur later nam ze revanche door bij het lange baanschaatsen de 1500 meter (voor Wust) te winnen. Ook was ze onderdeel van de gouden ploegenachtervolging.

7. Michael van Gerwen

Gaat de dartsport eindelijk voor vol worden aangezien? De Nederlanders doen het al jaren goed in een steeds minder Angelsaskische sport. Mighty Mik a.k.a Shrek werd op 1 januari dit jaar winnaar van het PDC World Darts Championship met 7-4 in sets van de Schot Peter Wright. Hiermee won hij zijn eerste wereldtitel. Als 24-jarige was hij direct ook de jongste speler ooit die het PDC World Darts Championship op zijn naam schreef. In hetzelfde jaar won de Brabander ook het European Championship of darts alsmede nog twee andere hoofdtoernooien. Hij was bovendien de man die het hoogste gemiddelde op een TV toernooi gooide. Toverde viermaal een "nine-darter" uit zijn armen.


6. Sven Kramer

Een jaar van veranderingen voor de Fries, die begin van het jaar van ploeg veranderde (LottoNL-Jumbo) en herstelde van een operatie. 2014 waren er geen PR's of wereldrecords. Vooral op de 10 km was Kramer minder dominant dan andere jaren, maar dat weerhield hem er niet van om 3 medailles op te halen op de Winterspelen. Voor sommigen was de nederlaag op de 10km tegen provinciegenoot Jorrit Bergsma een smetje.Goud was er op de 5000 m. en de ploegenachtervolging. Ook pakte hij nog zeges op de 1500 meter en 5000 meter bij het NK afstanden. Genomineerd voor sportman van het jaar, maar verkondigde vooraf dat hij niet zou winnen.

5. Jeroen dubbeldam 

Ook Dubbeldam werd genomineerd voor sportman van het jaar. Hij dankte de uitverkiezing door het winnen van de wereldtitel. Na het binnenhalen van goud in de landenwedstrijd, won hij, als eerste Nederlandse springruiter in de geschiedenis, de individuele wereldtitel. In de finale reed hij vier foutloze parcoursen tijdens de paardenwissel.

4. Michel Mulder

De tweelingbroer en concurrent van Ronald Mulder was de beste op de kortste schaats sprintafstand, waar veel meer concurrentie heerst dan bijvoorbeeld de 10 km. De Europees -en Wereldkampioen van 2014 (4 afstandzeges) behaalde een historische gouden medaille door via een "Nederlandse clean sweep" Jan Smeekens en Ronald nipt te kloppen. Ook een bronzen plak op de kilometer en een tweede plaats bij het NK afstanden lieten zien dat Mulder op topniveau kan blijven presteren op de lastigste schaatsafstand.

3. Arjen Robben  

Sportman van het jaar. Steeds meer geliefd in Nederland en absolute smaakmaker en uitblinker bij Oranje  tijdens het WK in Brazilie. Berucht in Mexico, winnaar van de Bronzen (WK)bal en het brons op de WK. Genomineerd als een van de drie Europese voetballers van het jaar (Christiano Ronaldo won). Won met Bayern Munchen dit jaar de dubbel en staat tweede op de topscorerslijst in de Bundesliga. De man van glas heeft zijn irritante maniertjes laten varen en  is ook als persoonlijkheid gegroeid en zowel binnen Bayern als Oranje een leider.

2. Dafne Schippers

Op een grote mondiale sport als atletiek (sprint) komt het weinig voor dat een Nederlandse goud wint. (Fanny Blankers-Koen en Nelly Cooman). Helemaal zeldzaam is het als op de Europese kampioenschappen de dubbel wordt gepakt. Met overmacht en stijl pakte Dafne de titel op de 100 en 200 meter. De van origine zevenkampster, scherpte zowel de Nederlandse records voor 100m, 200 meter, verspringen als zevenkamp aan. Dafne werd Europees altete van het jaar en samen met kogelstootsterAdams en hardloopster  Dibaba één van de drie finalisten in de verkiezing van wereld atlete van het jaar.

1. Ireen Wust 

De Nederlandse sportvrouw van het jaar werd binnen 24 uur ook de beste sportster van de wereld en klopte Serena Williams. Met 2 gouden en 3 medailles werd ze de ster van Olympische Winterspelen in Sotsji.  Dat de honger van de schaatsters uit Goirle nog steeds niet uitgewoed was blijkt uit het feit dat ze met 8 medailles Inge de Bruijn versloeg als meest succesvolle Olympische deelneemster die wij in Nederland rijk zijn. En passent pakte ze ook met grote overmacht de titels bij de Europese en Wereldkampioenschappen.Van de 9 jaar dat Wust aan de top mee draait, was het afgelopen jaar haar succesvolste.


Eervolle vermelding: Niki Terpstra, door o.a. het winnen van Parijs Roubaix

Sportmoment van het jaar: de "van Persie" op het WK voetbal.

Sportfiguur van het jaar: Louis van Gaal, coach van het jaar, die ongeslagen bleeft met Oranje in de voorrondes en op het WK. Geniale keepers-wissel tegen Costa Rica (Krul voor Cillisen) en momenteel 6 maal op rij winst met ManU na tegen de stroom in. Oren worden gespitst, de vrienden van de media slijpen hun pennen, als hij weer zijn hart op de tong legt. Blijft geroemd en verguisd.

Afscheid (?): Mart Smeets

donderdag 18 december 2014

Ireen Wust beste mondiale sportvrouw van het jaar

Bij de verkiezing voor mondiale Sportvrouw van het jaar heeft Ireen Wust heeft in een spannend gevecht Serena Williams verslagen. De Nederlandse werd donderdag door persbureau Reuters uitgeroepen tot  de beste sportvrouw van de wereld. Ze kreeg van sportjournalisten wereldwijd net iets meer stemmen dan de Amerikaanse tennisster.

Wüst, dinsdag ook verkozen tot Nederlands Sportvrouw van het jaar, won op de Olympische Winterspelen in Sotsji twee keer goud en drie keer zilver. Williams won voor de derde keer de US Open.

Met in totaal acht olympische medailles, waarvan vier gouden, is Wüst sinds de Spelen van dit jaar bovendien de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden.

McIlroy wint bij mannen


De Noord-Ierse golfer Rory McIlroy werd verkozen tot Sportman van het jaar. Hij won dit jaar twee major-toernooien. Het nationaal voetbalelftal van wereldkampioen Duitsland werd Sportploeg van het jaar, Diego Simeone van Spaans voetbalkampioen Atlético Madrid trainer van 2014.

Journalisten konden ook stemmen op 'flop van het jaar'. Die eretitel gaat naar het Braziliaanse voetbalelftal, dat in eigen land vernederd werd door Duitsland in de halve finales van het WK (1-7).

dinsdag 16 december 2014

Voetballers eindeijk in de prijzen bij Sporter van het jaar gala


Robben die er zelf niet bij kon zijn doordat hij won met Bayeren munchen, reageerde via de videolijn enthousiast. Vader Robben nam de prijs voor zijn afwezige zoon in ontvangst. De voetballer die ook al bij de besten behoorde op het afgelopen WK was net als drievoudig winnaar Zonderland, de olympische schaatskampioenen Sven Kramer, Michel Mulder, Jorrit Bergsma,Stefan Groothuis en springruiter Jeroen Dubbeldam genomineerd..

De 30-jarige vleugelspits kreeg in Brazilië al de Bronzen Bal en werd kampioen met zijn club. Robben was niet in de Amsterdamse RAI aanwezig, omdat hij vanavond met Bayern München een competitiewedstrijd won (en scoorde).
,,Ik had dit niet verwacht met al die andere geweldige topsporters. De allerdiepste buiging voor alle prestaties van het afgelopen jaar. Ik ben heel trots dat ik mag winnen, helemaal als voetballer. Echt te gek, bedankt!'' 

Meer prijzen voor voetballers

Robben werd met Oranje ook al uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Louis van Gaal, de oud-bondscoach van het Nederlands elftal, werd gekozen tot beste coach.Van Gaal had zich in zijn speech nog druk gemaakt dat de prijs zo weinig naar voetballers ging. Bij de dames pakte Ireen Wust de fel begeerde titel van Nederlands beste sportvrouw. Ze versloeg atletes Nadine Schippers,  Sifan Hassan en collega Jorien ter Mors.

Robin van Persie won met zijn naar hem vernoemde (eerste) goal tegen Spanje de prijs voor mooiste sportmoment,  terwijl Rintje Ritsma de Jaap Eden prijs won als blijk van waardering voor zijn hele carriere


donderdag 11 december 2014

Veel schaatsers genomineerd voor sporter van het jaar

Sportman/vrouw van het jaar

Zeven mannen zijn genomineerd in de categorie Sportman van het Jaar: de gouden schaatsers Jorrit Bergsma, Stefan Groothuis, Sven Kramer en Michel Mulder en springruiter Jeroen Dubbeldam, voetballer Arjen Robben en turner Epke Zonderland. Vier vrouwen komen in aanmerking voor de titel Sportvrouw van 2014: atletes Sifan Hassan en Dafne Schippers en schaatsers Jorien ter Mors en Ireen Wüst.

De vier genomineerde Paralympische sporters zijn dressuurruiter Rixt van der Horst, rolstoelbasketbalster Inge Huitzing, snowboardster Bibian Mentel en wielrenster Alijda Norbruis.

Sportploeg van het jaar

Het Nederlands springruiterteam, het Nederlands hockeyelftal dames, de schaatsteams dames èn heren ploegachtervoling en het Nederlands heren voetbalelftal zijn alle vijf genomineerd voor ‘Sportploeg van het Jaar 2014’. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2014’ gaat tussen Bart Bennema (atletiek), Max Caldas (hockey), Rob Ehrens (paardensport), Louis van Gaal (voetbal), Gerard Kemkers en Jac Orie (beiden uit het schaatsen). Mountainbiker Michiel van der Heijden, roeister Ilse Paulis en autocoureur Max Verstappen hebben een nominatie verdiend in de categorie ‘Young Talent’.

De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer en Leontien Zijlaard – van Moorsel.

zaterdag 22 november 2014

Schippers grijpt naast titel beste atlete van de wereld

Dafne Schippers is vrijdag niet uitgeroepen tot atlete van het jaar. De Utrechtse zag de prijs naar kogelstootster Valeria Adams gaan. Dat werd bekendgemaakt tijdens het IAAF-gala in Monaco. Schippers was één van de drie genomineerden.

Adams pakte dit jaar goud op de WK indoor en Gemenebestspelen. Tevens is de Nieuw-Zeelandse regerend olympisch en wereldkampioene.

Ook Schippers kende een uiterst succesvol jaar. Ze won de 100 en 200 meter bij de EK. Die prestaties leverde haar onlangs wel de titel Europese atlete van het jaar op.

De Ethiopische Genzebe Dibaba, wereldkampioene indoor op de 3.000 meter, was de derde genomineerde.

Mannen


Bij de mannen ging de prijs naar Renaud Lavillenie. De Franse polsstokhoogspringer veroverde de Europese titel en verbeterde onlangs het 21 jaar oude wereldrecord indoor van Sergej Boebka. Lavillenie kwam tot 6,16 meter.

De andere genomineerden waren hoogspringer Mutaz Essa Barshim uit Qatar en de Keniaanse marathonloper Dennis Kimetto, die dit jaar als eerste loper onder de 2 uur en 3 minuten dook.

Bob de Jong levert kritiek op inzet 10 km schaatsers

Bob de Jong is niet te spreken over de prestaties van zijn collega’s op de 10000 meter in Seoul. De 38-jarige stayer was bij de wereldbekerwedstrijd maar liefst vijftien seconden sneller dan Bart Swings, die als tweede eindigde. Aleksandr Roemjantsev eindigde als derde op twintig seconden van De Jong.

De Jong was bij afwezigheid van onder meer Jorrit Bergsma en Sven Kramer veruit de beste op de 10 kilometer. Hij finishte in 13.17,51 en zette de concurrentie op grote achterstand
''Dat mag gewoon niet. Het zijn gewoon watjes dat ze zo een tien kilometer rijden'', zegt De Jong tegen de NOS.

 De rijder van Team New Balance  was heel duidelijk over de inzet van zijn collega's.
''Als ik in de opening al twee seconden pak op het hele peloton. Ik, als langzame opener, die het eigenlijk van de laatste ronde moet hebben. En als de rest rondjes van 32,8 gaat rijden, dan wil je toch geen tien kilometer winnen? Dan ben je toch niet bezig om hard te rijden?"

zaterdag 8 november 2014

marathon in Japan: Harakiri of de gladiolen

De Olympische spelen van 1964 zijn aan Japan toegewezen. De fanatieke cultuur van het land verlangt en eist in sommige gevallen topprestaties van de atleten. De media doen hier ook volop aan mee.

Het zijn de Spelen van Dawn Fraser, Peter Snell en Larissa Latynina, maar ook de Spelen van Anton Geesink en Abebe Bikila, die als eerste mens zijn Olympische marathontitel probeert te prolongeren.


Historische  Marathon 

Tokio, 21 oktober 1964, de dag van de marathon; deelnemers uit 35 landen strijden om de zege. De Ethiopiër Bikila loopt -  in tegenstelling tot de spelen van Rome-  nu niet op blote voeten, maar wel naar een wereldrecord in een ongekende 2 uur 12.11 sec. (en een verbetering van het oude record van Heatley met 1.43 minuut).

Het Japanse publiek in het Olympisch stadion, dat helemaal gevuld is met 70.000 toeschouwers is uitzinnig, maar reageert nog heftiger als ze zien dat én van hun helden, Kokichi Tsuburaya, als tweede loper het stadion binnenkomt.  Tsuburaya, wordt echter op de hielen gezeten door de Brit Basil Heatley. Slechts tien meter is het gat tussen zilver en brons. 
Het publiek barst los en probeert de landgenoot naar het zilver te schreeuwen. Kokichi is echter aan het einde van zijn krachten en kan de aanval van zijn tegenstander niet beantwoorden, als hij in de laatste 200 meter wordt voorbijgelopen. Het publiek scandeert luidkeels "Nippon! Nippon!" ("Japan, Japan"). 

Tsuburaya kijkt mistroostig als hij lees verder 

zaterdag 1 november 2014

Kipsang gaat voor zege en jackpot New York marathon

Wilson Kipsang raakte vorig maand zijn wereldrecord kwijt aan Dennis Kimetto, maar hij kan zondag in de beroemde marathon van New York zijn landgenoot alsnog overtreffen. Als Kipsang de klassieker door de Big Apple wint, pakt hij de bonus van 500.000 dollar (een kleine 400.000 euro) als beste atleet in de World Marathon Majors.

Lukt hem dat niet, dan gaat de jackpot naar Kimetto, die in Berlijn de mondiale toptijd op de afstand van 42,195 kilometer op 2.02.57 zette.

De 32-jarige Keniaan zal vooral op de overwinning azen en wellicht het parcoursrecord willen breken, want New York staat niet bekend om zijn snelle parcours. Een wereldrecord is praktisch onmogelijk. De beste tijd in New York staat met 2.05.06 op naam van de Keniaan Geoffrey Mutai. Hij zette die tijd neer in 2011.

Hattrick

Mutai won de wedstrijd ook in 2013 en kan zondag de derde atleet worden met drie zeges op rij in New York; de marathon in 2012 werd namelijk afgelast vanwege hevige storm.

De Amerikaan Alberto Salazar leverde dit kunststukje tussen 1980 en 1982, diens landgenoot Bill Rodgers deed dit zelfs vier keer achtereen (1976 -1979).

Het klassement van de World Marathon Majors beslaat de jaren 2013 en 2014 en omvat de zes belangrijkste stadsmarathons in de wereld: Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York.
Kimetto leidt de stand dankzij overwinningen in Tokio (2013), Chicago (2013) en dit jaar Berlijn. Kipsang won vorig jaar Berlijn en dit voorjaar Londen. 
Ook was hij te gast in Voorburg voor een charity run.

Een samenvatting van de New York marathon is zondagavond vanaf 18.10 uur te zien in NOS Studio Sport.

woensdag 22 oktober 2014

Tour 2015 op maat gesneden voor klimmers

De Tour de France van 2015 lijkt een strijd te gaan worden tussen de echte klimmers. Bij de presentatie van het routeschema vandaag in Parijs bleek dat er veel aankomsten bergop zijn.

Opmerkelijk is vooral het kleine aantal individuele tijdritkilometers. Op de openingsdag in Utrecht (4 juli) is de enige individuele race tegen de klok over 14 kilometer.

Aan begin van de tweede week volgt nog een ploegentijdrit in Bretagne over 28 kilometer, waarna de Tourkaravaan per vliegtuig naar de Pyreneeën gaat. In de slotweek volgt de passage door de Alpen met op de voorlaatste dag de rit naar de L'Alpe d'Huez, beter bekend als de 'Hollandse berg'.

De tweede etappe gaat van Utrecht naar het Zeeuwse werkeiland Neeltje Jans.
© Letour.fr.

dinsdag 21 oktober 2014

rechtbank veroordeelt Pistorius









De gehandicapte Zuid-Afrikaanse sprint atleet Oscar Pistorius is vandaag tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De aanklager had 10 jaar cel geëist. De verdediging had aangedrongen op hooguit huisarrest. Pistorius heeft 2 weken de tijd om tegen het vonnis in beroep te gaan.

De Rechter zei bij het voorlezen van het vonnis, in de rechtbank dat huisarrest een te lage straf was, maar dat in de eis van de aanklager 'het element van barmhartigheid' ontbrak. De vijf jaar celstraf is de maximale straf voor doodslag.

Pistorius (27) schoot vorig jaar op Valentijnsdag zijn vriendin dood door de deur van de badkamer. Hij heeft steeds volgehouden dat hij dacht dat het om een inbreker ging. De aanklager weet nog niet of hij tegen de uitspraak in beroep gaat.

Eerdere straf

Pistorius kreeg verder 3 jaar voorwaardelijke celstraf voor het bezit van een verboden wapen. Daarbij geldt een proeftijd van 5 jaar. Pisot
De gevallen sportheld zou eerder vrij kunnen komen. Zijn advocaat, Barry Roux, verwacht dat zijn cliënt niet langer dan 10 maanden achter tralies hoeft. De rest van zijn straf zou hij dan onder huisarrest mogen uitzitten. Het OM spreekt dat tegen en verwacht dat Pistorius minstens een derde van zijn straf in de gevangenis moet doorbrengen, ongeveer 20 maanden.


maandag 13 oktober 2014

Schippers Europees atlete van het jaar


Dafne Schippers is uitgeroepen tot beste atlete van Europa in het jaar 2014. De tweevoudig Europees sprintkampioene kreeg de meeste stemmen bij de verkiezing, waarvoor twaalf atletes waren genomineerd.

De 22-jarige Utrechtse, die in Zurich twee gouden medailles won op de sprintnummers,  is de eerste Nederlandse atlete die de prestigieuze titel krijgt sinds de introductie in 1993.
Schippers ontving tijdens een gala in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe de bijbehorende trofee, de Golden Track.

woensdag 8 oktober 2014

koning van de elfstedentocht, Jeen van den Berg, overleden

De Friese Elfstedentocht koning Jeen van den Berg is vanmiddag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP bevestigd naar aanleiding van een bericht van Omrop Fryslân.

schaatsen als passie

Van den Berg won in 1954 de Elfstedentocht en nam zeven maal deel aan de "tocht der tochten". Als langebaanschaatser nam hij twee keer deel aan de Olympische Spelen, in 1956 en 1960. Van den Berg is ereburger van Heerenveen.

Van den Berg leeft ook na zijn dood voort als Mister Elfstedentocht. Al in 1954 wist hi te winnen bij zijn tweede deelname. Een hersenbloeding maakte in 2001 een einde aan grote sportieve uitdagingen. Woensdag overleed hij, op 86-jarige leeftijd.

Geboren in De Veenhoop, een gehucht in midden-Friesland, leerde Van den Berg schaatsen op de vaarten en sloten achter het erf. Van de sport zijn professie maken was er in die tijd niet bij. Hij werd wiskundeleraar.

Schaatsen was wel zijn passie. Hij reed het liefst op natuurijs, maar kon ook uit de voeten op de baan. Van den Berg nam deel aan de Winterspelen in 1956 en 1960 en schaatste ook wereld- en Europese kampioenschappen. In 1947 reed hij als 19-jarige knaap zijn eerste Elfstedentocht. Hij kwam als 24e aan.Tot op hoge leeftijd bleef hij vitaal en als 69-jarige schaatste Van den Berg nog fluitend de tocht in 1997 uit.

Oplettende winnaar

Op 3 februari 1954, won hij bij zijn tweede deelname in een recordtijd van 7 uur en 35 minuten. Van den Berg maakte deel uit van een kopgroep van zes man die op de finish afstoof. Plotseling moest het groepje opzij naar een noodbruggetje. Van den Berg had het als eerste door. In de consternatie zag hij een bordje met daarop 'einde'. Hij stak zijn armen al omhoog en liet zich uitglijden. Anton Verhoeven, 5 meter achter hem, deed hetzelfde. 'Hij gleed het publiek in. Daar hoorde ik mensen roepen 'jullie zijn er nog niet'.'



Van den Berg perste er nog een keer alles uit en won alsnog. De rijders hadden stuk voor stuk de in kleinere letters geschreven tekst op het bordje over het hoofd gezien: 'Einde... over 500 meter'. Van den Berg kon zijn stunt in 1956 niet herhalen. Hij werd zesde achter het vijftal dat arm-in-arm over de finish kwam. In de beruchte helletocht van 1963 werd hij derde achter Reinier Paping en Jan Uitham.

De jaren schreden voort en Van den Berg bleef maar hardrijden. Als 49-jarige kon hij nog met de besten mee: 'De mensen moeten me niet beschouwen als een wonder, dat wil ik helemaal niet. Ik ben een gewone sportman, ik mag nog graag schaatsen en nu, met die marathonwedstrijden, voel ik me nog best thuis in dat gezelschap. Mijn leeftijd heeft daar niets mee te maken.'

In 1985 en 1986 waren er weer Elfstedentochten. Van den Berg, nog altijd fervent marathonschaatser, was inmiddels te oud om voor de winst te strijden. Hij reed ze wel keurig uit. 'Het waren gewoon verlengde marathons.' In 1997 volbracht hij als toerrijder de Elfstedentocht.

donderdag 2 oktober 2014

Kimetto loopt nieuw wereldrecord op de marathon

Dennis Kimetto heeft bij de marathon van Berlijn een nieuw wereldrecord gelopen. De Keniaan klokte op  de 42,195 kilometer 2.02.57  en verbeterde de oude recordtijd van zijn landgenoot Wilson Kipsang met 0.26. Kipsang liep vorig jaar op het zelfde parcours 2.03.23.

Mooie dag


Toen Dennis Kimetto opstond en naar buiten ging voor een laatste stukje inlopen stond het kippenvel op zijn armen. Niet van de kou, maar wel van het besef dat de weersomstandigheden ideaal waren.

Fris, rond de tien graden, zuurstof in de lucht en...geen wind. Kimetto voelt dat zijn geplande aanval op het wereldrecord kan lukken. Vandaag is de dag! De marathonloper is een fenomeen die tot nu toe bijna al zijn wedstrijden wint. Eenmaal liet hij zijn kopman Mutai winnen en werd zelf tweede op 1 seconde achterstand. De tijd van  2.04.16 (toen de vijfde tijd ooit) is nog altijd de beste tijd voor een marathon debutant.

Kimetto winnend in Berlijn (foto: Rene van Zee)
De wedstrijd lijkt desalniettemin  te rustig te beginnen. Kimetto zit na een uur nog boven het geplande schema, maar raakt nimmer in paniek. De soepel lopende Keniaan maakt deel uit van een zeven man sterke kopgroep, De snelle hazen die  ook overtuigd zijn van een goede afloop zwaaien de lopers uit , als ze onderweg plaatsmaken voor een Kimetto die op toeren komt. Ongekend want de Keniaan blijkt elke vijf kilometer nog te kunnen versnellen. . 

Versnellen

Net voor de helft van de wedstrijd demarreert Kimetto voor de eerste maal en krijgt  zijn landgenoten Emmanuel Mutai en Geoffrey Kamworor mee. Het gaat steeds harder en Mutai moet op vier kilometer van de finish de favoriet laten gaan. Kamworor is al veel eerder afgehaakt. 

In het zicht van de Brandenburger Tor, recht de 30-jarige atleet de rug en probeerde zelfs nog gas terug te nemen. Hij weet zich al zeker van het Wereldrecord en wil in de toekomst nog een keer onder zijn record lopen en een vette bonus opstrijken. Mutai  lijkt iets dichterbij te komen, maar Kimetto behoud zonder problemen het geslagen gat en finisht als eerste mens onder de 2.03, bijna een halve minuut sneller dan het oude record. Landgenoot Mutai blijft eveneens onder de oude toptijd van Kipsang: 2.03.13.
Abera Kuma uit Ethiopië wordt uiteindelijk derde in 2.05.56

Kritische geluiden over het nieuwe wereldrecord zijn er ook. Zo stelt oud-marathonloper Luc Krotwaar dat  de (Afrikaanse) toppers dit niet zonder doping kunnen.

De eerste niet-Afrikaan finishte op de tiende plaats en was de Japanner Kazuki Tomaru. De beste Duitser werd 19e in 2.17.25 en luisterd naar de naam Falk Cierpinski....inderdaad de zoon van Waldemar, tweevoudig Olympisch kampioen op de marathon in 1976 en 1980 (voor Gerard Nijboer)

Ook al eerder snel


Kimetto was sinds mei 2012 met 1.11.18 al wereldrecordhouder op de 25 kilometer. Ook dat record liep hij in de Duitse hoofdstad. In februari 2013 liep Kimetto in Tokio een parcoursrecord en in oktober van dat jaar schreef hij eveneens de marathon van Chicago op zijn naam. Ook daar liep hij de snelste tijd ooit.

Tsegaye wint bij vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege naar Tirfi Tsegaye uit Ethiopië. Zij was met 2.20.18 net wat sneller dan haar landgenote Feyse Tadese, die op 2.20.27 uitkwam. De derde plaats was voor de Amerikaanse Shalane Flanagan, die finishte na 2.21.14

dinsdag 16 september 2014

Marco zonder stress verder bij AZ

Marco van Basten stop met vak van voetbal hoofdcoach. De met fysieke klachten kampende trainer van AZ acht zichzelf niet langer in staat om te gaan met de stress die de verantwoordelijkheden van het vak met zich meebrengen. Een rol in de luwte past de oud-international naar eigen zeggen veel beter.

AZ liet maandagavond al weten dat Van Basten in ieder geval werkzaam zou blijven in Alkmaar. Vandaag meldde de perfectionistisch ingestelde Utrechter dat als assistent-trainer zal doen, had zo zijn reden. "Daar hebben we met zijn allen mee gewacht om eerst de spelersgroep en de staf te informeren", lichtte Van Basten de gang van zaken toe tijdens een speciaal belegde persconferentie.

No stress

Vervolgens ging Van Basten in op zijn gezondheid. 'Ik heb een week of drie geleden wederom last gehad van fysieke verschijnselen door stress', vertelde hij over zijn afwezigheid wegens hartkloppingen. 'De afgelopen jaren is dat al een aantal keer eerder gebeurd. Het was dusdanig erg dat ik op die momenten niet naar de training kon komen. Ik dacht dat ik dat in de loop der jaren beter een plaats zou kunnen geven, maar uiteindelijk was het toch zwaarder dan ik heb zelf heb gewild.'

De ex-international kiest er niet voor om het voetbal de rug toe te keren, zoals op dit blog al eens werd geopperd in zijn Heerenveen tijd. 'Ik ben happy dat ik terugkeer bij AZ. Ik heb er over nagedacht: je kan ander werk gaan doen, of je gaat je werk anders doen', aldus Van Basten, die het in de organisatie van AZ dusdanig naar zijn zin had dat hij wilde blijven. 'Ik zou het zonde vinden om hier niet door te gaan met werken, maar over dat andere heb ik nagedacht.

Een rol als assistent was de logische uitkomst. 'Dat heb ik besproken met AZ. In eerste instantie hadden ze daar best moeite mee, maar uiteindelijk zagen ze in dat het best een serieuze zaak was.' Het duurde wel even voor de clubleiding accepteerde dat de rollen van Van Basten en Alex Pastoor zouden worden omgedraaid. 'Die optie is dit weekend besproken, er zaten wat haken en ogen aan. Maar uiteindelijk zijn alle plooien gladgestreken. Het enige wat nog niet helemaal rond is, is dat Alex en de directie het eens moet worden over zijn functioneren.'Volgens Van Basten zal de dagelijkse gang van zaken bij AZ echter niet heel veel verschillen met hoe het er aan toeging voordat hij noodgedwongen een pauze inlaste. 'Alex had al veel verantwoordelijkheid. Ik hoop dat ik mijn bijdrage zal leveren aan het ontwikkelen van de spelers en het team. Ik heb het idee en de hoop dat dit mij goed zal bevallen. Dat zal de komende maanden moeten blijken, maar ik heb wel de stellige overtuiging dat dat het geval is.'

De vergelijking met de druk die hij in zijn loopbaan als topspits had, gaat volgens Van Basten niet helemaal op. 'Als speler heb je ook last van spanning, maar in dat vak kan je je fysiek veel makkelijker uiten. Als trainer ben je veel afhankelijker van andere zaken, als speler ben je veel meer in beweging en heb je meer invloed op het resultaat dan als trainer.'

Ik heb dit proberen uit te stellen, maar uiteindelijk moet je een keuze maken: ga je ander werk doen of vul je je huidige werk anders in.'

zondag 14 september 2014

Contador op weg naar zege in Vuelta


Alberto Contador heeft de voorlaatste rit in de Vuelta gewonnen. De Spanjaard was in de 185 kilometer lange twintigste zware etappe zijn concurrent Chris Froome de baas. 
Contador reed tijdens de slotklim naar Puerto de Ancares kort voor de finish weg bij de Brit en kwam boven met 0.16 voorsprong boven. De Spanjaard Alejandro Valverde werd op 0.57 derde, voor zijn landgenoot Joaquim Rodríguez (+ 1.18).
Rodríguez ging tijdens de slotklim op 9 kilometer van de aankomst als eerste in de aanval, maar met nog ruim 5 kilometer te gaan zag hij Contador en Froome passeren.

Venijn in de staart

Het zwaartepunt lag in de tweede helft van de rit. Na hellingen van de tweede en derde categorie, volgden de Alto de Folgueiras de Aigas (eerste categorie) en de slotklim (12,7 kilometer à 8 procent) van de buitencategorie.

Na ruim 30 kilometer ontstond een kopgroep met Wout Poels, Jérome Coppel, Maxime Mederel en Przemyslaw Niemiec, die een maximale voorsprong van 10.30 kreeg. In de finale haakten achtereenvolgens Poels, Mederel en Coppel af, waarna Niemiec op 10 kilometer van de eindstreep werd ingerekend.
Vervolgens ging Rodríguez in een "alles of niets" aanval. de Spanjaard (in 2012 winnaar op de Puerto de Ancares) kwam in een spannend man ten man gevecht op het einde te kort. De top 4 van het klassemenent ( ook Valverde bleef lang bij de twee koplopers) waren smaakmakers van de loodzware etappe. Froome plaatste  diverse versnellingen, teneinde een gooi te doen nar de eindoverwinning. Contador bleef als enige over rind en kon zelfs nog weg rijden in de laatste halve kilometer. 

Tevreden


De Brit blijft tweede in het klassement, op 1 minuut en 37 seconden van de Spanjaard, die de eindzege met nog een tijdrit voor de boeg zo goed als binnen heeft. Chris Froome is blij met zijn tweede plaats in de Ronde van Spanje en hoopt die plek in de laatste etappe van zondag vast te houden.
"Als je ziet hoe ik aan de Vuelta begon, kan ik alleen maar blij zijn met de tweede plaats", zegt Froome tegen Cyclingnews. "Toen ik hier kwam wist ik niet of ik voor de top tien, voor een podiumplaats of de eindwinst ging."
Zodoende is de Brit tevreden met zijn tweede plaats. "Dit gaat me veel motivatie geven om verder te gaan. Hopelijk heb ik mijn tweede plaats veiliggesteld, wat een enorme prestatie is."

Compliment

Froome vergeet daarbij niet om een compliment uit te delen aan zijn ploeg na de voorlaatste etappe. "Ze reden zich de longen uit het lijf voor me. Ik gaf zelf ook alles wat ik in me had op de laatste klim. Helaas moest ik Contador laten gaan."
"Maar dat is hoe het soms gaat in het wielrennen. Ik heb echt alles gegeven en hij was gewoon beter dan ik", aldus een realistische Froome.

De etappe van zondag is een vlakke tijdrit van 9,7 kilometer in Santiago de Compostela. Achter Contador en Froome staat Alejandro Valverde op plaats drie in het klassement met 2.35 achterstand op de Spanjaard.

woensdag 10 september 2014

Vechtende wielrenners gediskwalificeerd in Vuelta

De Italiaanse wielrenner Gianluca Brambilla (Omega Pharma-QuickStep) en de Rus Ivan Rovni (Tinkoff-Saxo) zijn vandaag door de jury uit de Ronde van Spanje gezet nadat ze op de fiets met elkaar op de vuist waren gegaan.

De renners maakten deel uit van een grote kopgroep en vlogen elkaar zo'n 40 kilometer voor de meet aan. Zo'n 20 kilometer verder volgde het bericht dat ze niet meer verder hoefden te fietsen.

De Rus hield daarnaast een gebroken zonnebril over aan het vechtpartijtje met enkele rake klappen en elleboogstoten. In de Eneco Tour vorige maand werd Niki Terpstra nog gediskwalificeerd na een schouderduwduel met de Belkin-Belg Maarten Wynants.

dinsdag 2 september 2014

Quintana verspeelt kansen na val in tijdrit

Alberto Contador is de nieuwe eigenaar van de rode leiderstrui in de 69ste editie van de Vuelta a España. De Spaanse kopman van Tinkoff-Saxo bracht dinsdag een ijzersterke tijd op de klokken in de individuele tijdrit en nam daarmee de macht over van Nairo Quintana. De Colombiaan ging hard onderuit en daardoor zijn, hoewel hij de finish wel haalde, zijn klassementskansen vervlogen. Tony Martin klokte wederom de snelste tijd.

Het parcours voor de tijdrit had een lengte van 36,7 kilometer, van Real Monasterio de Santa María de Veruela naar Borja. In de eerste 11,2 kilometer ging het omhoog en wachtte een klim van de derde categorie, de Alto del Moncayo.
De afdaling van die col werd Quintana fataal. 
De Colombiaan van Movistar miste een bocht en klapte hard tegen de vangrail. Dat het een forse impact was, bleek wel uit de gehavende toestand van zijn fiets, met onder meer een afgebroken zadel. Desondanks krabbelde Quintana weer overeind. Hij haalde de finish, maar verloor ruim vier minuten en dus weet hij dat hij zijn titelaspiraties in de ijskast kan zetten. Bij het ingaan van de afdaling was een meetpunt neergelegd en daar moest Quintana wel al een aantal concurrenten voor zich dulden, onder wie Contador.

Valverde nieuwe kopman

Het kopmanschap van Movistar zal nu dus definitief verschuiven naar Alejandro Valverde. De Spanjaard reed uitstekend tegen de klok en staat nu tweede in het klassement. Wel verloor hij 22 seconden op Contador, die slechts 39 tellen hoefde toe te geven op winnaar Tony Martin, en dus de rode trui mag aantrekken Wereldkampioen Martin was met een 47.02 wederom de rapste. Hij gaf zijn eeuwige rivaal Fabian Cancellara dit keer met elf seconden het nakijken.

Rigoberto Uran was op plaats drie, op vijftien seconden van Martin, de beste klassementsman. De Colombiaan staat nu ook derde in het algemeen klassement, op 59 tellen van Contador. Het verschil tussen Contador en Valverde bedraagt 27 seconden. Chris Froome kwam er niet aan te pas. Het was de verwachting dat de Brit in de race tegen de klok tijd zou winnen, maar hij stelde teleur met een 48.34. De voormalig Tourwinnaar blijft vijfde in de tussenstand. De marge naar Contador is 1.18. Winner Anacona handhaafde zich op de vierde plaats.

Robert Gesink eindigde op een keurige achttiende plek. Zijn achterstand op Martin was 2.01. De Belkin-renner zakte desondanks een positie, naar negen. Gesink ging Quintana weliswaar voorbij, maar zag, naast Uran, ook Samuel Sanchez passeren. De Spanjaard rukte op naar de zevende positie.

zondag 24 augustus 2014

Effectief PSV verstevigt koppositie in Arena

PSV heeft zijn koppositie in de Eredivisie verstevigd. In Amsterdam wonnen de Eindhovenaren de topper tegen Ajax met 1-3. Ajax kwam via Anwar El Ghazi nog wel op voorsprong, maar na rust stelde PSV via Memphis Depay, Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon orde op zaken.

PSV zegevierde voor het eerst sinds 2008 in Amsterdam en bezorgde Ajax de eerste competitienederlaag sinds november. Samen met PEC is de ploeg van Philip Cocu na drie wedstrijden de enige ploeg met de maximale score.

Verdiende voorsprong


Ajax voerde de eerste helft de regie en kwam na een kwartier via het jonge talent El Ghazina op voorsprong. De aanvaller, die voor het eerst een basisplaats had, liep weg uit de rug van Jetro Willems en kopte op aangeven van Davy Klaassen raak.

Een aantal keer waren de Amsterdammers dicht bij de 2-0. Nicolai Boilesen vond doelman Jeroen Zoet op zijn weg, waarna Davy Klaassen ook in de rebound niet kon toeslaan. PSV speelde tam, maar kreeg via Georginio Wijnaldum nog wel een grote kans op de gelijkmaker. Jasper Cillessen lag in de weg.

Ommekeer

Ajax leek in het begin van de tweede helft het duel te beslissen. Lasse Schöne miste een grote kans op de 2-0, waarna PSV uit de counter meteen toesloeg. De Eindhovense goal kwam voor een groot deel voor rekening van Narsingh. De aanvaller sprintte Boilesen eruit en legde de bal panklaar voor Depay, die vanaf een meter de bal in het lege doel kon tikken.

Kolbeinn Sigthorsson miste daarna een goede kans op de 2-1. Ajax gaf steeds meer ruimte weg en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Wederom bediende Luuk de Jong collega-aanvaller Narsingh, die ditmaal zelf beheerst afrondde.

Terwijl Ajax ongeduldig en tevergeefs op jacht ging naar de gelijkmaker, kreeg Narsingh een publiekswissel. Zijn vervanger Jozefzoon gooide vier minuten voor tijd de wedstrijd op slot na verdedigend gestuntel bij Ajax tussen de door van Gaal begeerde Blind en Veldman. Daarvoor had Niklas Moisander een enorme kans onbenut gelaten, door de bal hoog over de lat te schieten, met alleen Zoet nog voor zich. Diezelfde doelman zag in blessuretijd een schot van Thulani Sereroop de lat uiteen spatten.

donderdag 21 augustus 2014

Nederland vijfde plaats in medaille klassement EK atletiek

De Nederlandse atletiekploeg is bij de EK in Zürich op de vijfde plaats van het medailleklassement geëindigd. Met drie keer goud (twee keer Dafne Schippers en eenmaal Sifan Hassan), twee keer zilver (Hassan en Nadine Broersen) en één bronzen medaille (Susan Kuijken) eindigde Oranje hoog op de medaillespiegel.

Groot-Brittannië won het klassement met twaalf gouden medailles, vijf zilveren en zes bronzen. De ploeg van Frankrijk pakte net als de Britten 23 medailles, maar daarvan waren er minder (negen) goud van kleur. Duitsland werd derde met vier keer goud, één keer zilver en drie keer brons. Rusland viel ondanks een totaal van 22 medailles net buiten het podium. De Russen grossierden vooral in bronzen plakken, dertien stuks. Ze veroverden verder drie gouden medailles en zes zilveren.

Tijdens de vorige EK, twee jaar terug in Helsinki, pakten de Nederlandse atleten twee gouden medailles en drie zilveren. Dat was toen goed voor de achtste plaats in het medailleklassement.

België, moest genoegen nemen met een schamele bronzen medaille, verdiend door de jonge tienkampster Thiam. Een kanshebber bij de 400 meter individueel en estafette, Jonathan Borlee, kwam wegens een blessure niet in actie in de finales.

1
Great Britain & NI 
1256
23
2
France 
986
23
3
Germany 
413
8
4
Russia 
3613
22
5
Netherlands NL
321
6
6
Poland 
255
12
7
Ukraine 
251
8
8
Spain 
213
6
9
Italy 
210
3
10
Belarus 
200
2
11
Sweden 
120
3
12
Czech Republic 
112
4
=13
Croatia 
101
2
=13
Finland 
101
2
=13
Hungary 
101
2
16
Switzerland 
100
1
=17
Estonia 
020
2
=17
Greece 
020
2
=17
Serbia 
020
2
=17
Slovak Republic  
020
2
=21
Azerbaijan 
010
1
=21
Norway 
010
1
=23
Belgium 
001
1
=23
Ireland 
001
1
=23
Israel 
001
1
=23
Portugal 
001
1
=23
Turkey 
001
1

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport