zondag 31 maart 2013

Ajax neem afstand van concurrentie

Ajax heeft zichzelf een goede dienst gewezen in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met ruime cijfers (4-1) van NEC.

Al na een minuut raakte Sigthórsson het zijnet. Daarna trof Siem de Jong met zijn kopbal de lat, was kopte Boerrigter net over en redde doelman Babos een schot van Fischer Na 22 minuten was het dan toch raak. Na een goede combinatie tussen Daley Blind, Sigthórsson en Fischer was het het jonge Deense talent trefzeker.
Ajax zette door en drie minuten later was het alweer 2-0. Na een mooie combinatie was het NEC-er  Rens van Eijden die het laatste zetje gaf.

NEC kwam in de tweede helft beter in het spel en maakte aanspraak op een aansluitingstreffer. na een snelle counter kon Sören Rieks de goed meegekomen Melvin Platje niet goed bedienen, terwijl Platje zelf even later een grote kans om zeep hielp.

In het laatste kwartier kreeg Ryan Babel, terug van twee maanden blessuretijd, speeltijd. Het kwam het spel van de Amsterdammers ten goede. Fischer zette met een mooie geplaatse lob vanaf twintig meter over de over de lange Babos zijn ploeg op 3-0. Een minuut later maakte Nick van der Velden nog de 3-1, maar die treffer was slechts goed voor de statistieken.
Het laatste woord was voor Babel. Na een goede actie van invaller Danny Hoesen was de aanvaller er als de kippen bij en schoot hij de rebound voorbij Babos.

Zijn ploeg heeft deze competitieronde goede zaken gedaan, terwijl directe concurrenten PSV en Feyenoord eerder dit weekend punten verspeelden. De Amsterdammers staan nu drie punten los en hebben zestig punten. Daarachter volgen PSV en Vitesse met 57, terwijl Feyenoord vierde staat met 56 punten.

Ajax heeft een goede reeks neergezet en is nog ongeslagen dit jaar. Met de huidige voorsprong en misstappen bij de concurrentie lijken de Amsterdammers op weg naar een nieuwe titel

zaterdag 30 maart 2013

Wie loopt er sneller dan (een) Haas?

De supersnelle David Ferrer
De ratrace van Tommy Haas tijdens de Masters Miami is afgelopen. Tegen een superfitte Ferrer moest de 35-jarige Duitser na drie sets capituleren in de halve finale. De verrassende inwoner van California had nog een voorsprong van 3-2 in de derde set, na winst in de eerste.

Op service werd hij gebroken en daarna liet terriër David Ferrer zijn vermoeide prooi niet meer los. Het werd 6-4, 2-6 en 3-6. Haas had eerder nog van Djokovic en Simon gewonnen.Ferrer neemt het in de finale op tegen de winnaar van Gasquet en Murray.

woensdag 27 maart 2013

Nederlands elftal: rapportcijfers tegen Roemenië

Het Nederlands elftal won dinsdag soepel van Roemenië met 4-0 (lees hier verslag) en is mogelijk volgende wedstrijd al verzekerd van plaatsing (stand en scenario) op het WK in Brazilië.


De individuele rapportcijfers:

Kenneth Vermeer 6,5
Van de doelman word verwacht dat hij het spel snel voortzet. Vermeer hield zijn doel schoon, maar blijft kwetsbaar bij hoge ballen. Heeft niet de uitstraling van Stekelenburg of Sar.

Daryl Janmaat 7,5
Is momenteel de rechtsback van Nederland. Heeft net als tegen Estland ongelooflijke drive naar voren, ondersteunt Lens in de aanval en geeft ook goede passes.
De Vrij uitblinkend

Stefan de Vrij 8
Was rots in de branding, schakelde moeiteloos de Roemeense spitsen uit en had ook nog eens een snelle opbouw in de benen. Robben was ecstatisch over zijn pass op maat over 50 meter. Gullit noemde hem DE uitblinker bij Nederland.

Bruno Martins Indi 6,5
Onverzettelijk samen met Stefan de Vrij. Er werd achterin weinig weggegeven. Lijkt langzaam weer naar oude niveau toe te groeien, na blessure. Pakte een onnodige gele kaart.

Daley Blind 7
Speelt in balbezit met vertrouwen, schakelde zijn man uit en leed weinig balverlies. Een sterkere tegenstander zal wel meer van zijn verdedigende kwetsbaarheid profiteren.

Jonathan De Guzman 6
Kon net als tegen Estland niet veel potten breken. Hield het spel voornamelijk breed in plaats van voor gewenste diepte te zorgen. Na zijn vervanging door Maher liep het middenveld nog beter. Heeft zijn draai nog niet gevonden in Oranje.

Rafael van der Vaart 8
De vertrouwde kracht maakte zijn uitverkiezing als centrale middenvelder weer eens helemaal waar (mede geholpen door de absentie van Sneijder).Was aanjager en een plaag voor de Roemeense defensie. Vormt een goede combinatie met Van Persie. Brak net als tegen Estland de wedstrijd open met een geplaatste goal. Het was alweer de vierde opeenvolgende keer dat de Oranje vedette scoorde in een WK kwalificatie wedstrijd. Beste man met op het veld, samen met de Vrij. 

Kevin Strootman 7
Was een goede opbouwer en al controlerend een betrouwbare stofzuiger. Dekte goed vooruit en speelde onopvallend (wat een compliment is). Was ook dreigend met schoten uit tweede lijn.

Jeremain Lens 7
Werkte hard en zorgde voor dreiging. Liep zich in de eerste helft wel eens vast of miste het overzicht. Stond aan basis van eerste en derde goal en maakte (de makkelijke) vierde goal. Herstelde zich van zwak optreden tegen Estland

Robin van Persie 7,5
De vedette van Oranje oogde in de eerste helft nog nonchalant door wat kansen te missen, maar herstelde zich uitstekend in de tweede helft. Goede wisselwerking met van der Vaart. Was gedreven en soms geniaal zoals bij de fraaie tweede goal. Gaat in rap tempo naar nationaal topscorer aller tijden toe.

Arjen Robben 6,5
Was erg wisselvallig en kon minder zijn stempel drukken op Oranje dan de andere twee vedetten. Kon pas in de tweede helft voor wat dreiging aan de vleugel zorgen. Hield meer zijn positie dan tegen Estland. Was na afloop geirriteerd. Mogelijk voelt hij zich gevangen in de ruimte bij de cornervlag. 

Adam Maher (-)
Speelde gedurfd en dacht vooruit. Had bijna de vierde goal op zijn schoen, maar Pantalimon redde met moeite, waarna Lens afrondde. Te weinig speelminuten en te weinig tegenstand om een goede beoordeling te kunnen geven.

dinsdag 26 maart 2013

Hans van Helden: eigenzinnige einzelgänger


In Almkerk, een Brabants dorpje op een steenworp afstand van de Biesbosch word in 1948 de boerenzoon Hans van Helden geboren.
De schaatser met de verfijnde techniek meld zich in 1973 aan de schaatstop. Het talent pakt dat jaar brutaal een tweede plaats op het EK all-round.
In 1976, zijn beste jaar, is van Helden bijna een jaar aanvoerder van de Adelskalendern, de fictieve ranglijst over vijf afstanden. Ook verbreekt hij het wereldrecord op 1500m en 5000m. Een gouden toekomst dient zich aan. Op de Olympische Spelen in Innsbruck is hij favoriet voor de 1000 en 1500 meter, maar hij faalt op de eerste afstand. Op de 1500 meter, 5 en 10 kilometer haalt hij wel een bronzen medaille, die als een troostprijs zal aanvoelen. Op het WK van dat jaar kan hij wederom de druk niet weerstaan en eindigt derde (achter Piet Kleine en Sten Stensen). In 1976 en 1977 pakt hij de Nederlandse titel.

De Almkerker had een zeer grillig karakter. Anderen lees hier verder

maandag 25 maart 2013

SC Veendam laat Lange Leegte achter

Derksen (links)

Leo Beenhakker, Theo ten Caat, Ivan Tsvetkov, Johan Derksen,
Ron Jans, Martin Drent,Paul Amara, Hennie Meijer,Joop Gall, Cor van der Gijp, Henk de Haan, Ronald Hamming, Pieter Huistra, Marnix Kolder, Jurrie Koolhof, Henk Veldmate, Dick Nanninga, Henk Nienhuis, Hans Ooft, Lesmond Prinsen, Arek Radomski,  Joseph Oosting, Gerard Wiekens, Rob McDonald, Edwin de Kruyff, Azing Griever, Marcel Seip, Martin Koopman en Ruben Schaken.

Zij vonden als speler en/of trainer onderdak bij de club uit Oost-Groningen. 

Vandaag is er een eind aan 118 jaar voetbal in Veendam gekomen. Terwijl vanochtend de spelers werden ingelicht (bron: VI) is op maandag 25 maart 2013 via een emotionele persconferentie met accordeonmuziek en een snikkende voorzitter het einde van SC Veendam aangekondigd.

De club ooit opgericht onder de naam Look Out, waagde in 1954 als kampioen van de toenmalige tweede klasse de sprong naar het betaalde voetbal. Nooit was de club op stadion de Langeleegte een topper, maar een cultclub met trouw publiek was geboren. In 1987 en 1989 werd in de eredivisie gespeeld, maar degradeerde Veendam ook weer meteen. Een kampioenschap werd nooit behaald. Grootste wapenfeit was de uitschakeling van Feyenoord in de KNVB beker in de achtste finales. Excelsior was in de kwartfinale een brug te ver.

Na het doorstaan van diverse saneringen en een eerste faillissement in 2010 werden de Veendammers nog gered door acties van Doutzen Kroes en het kolonistenplan. Nu willen sponsoren geen geld meer steken in de geplaagde club en de sombere vooruitzichten.

de Lange Leegte die Veendam achterlaat
De bewindvoerder wilde voor vandaag een bedrag van rond de 675.000 euro ontvangen, terwijl ex-sponsor Gjaltema meldde dat er maximaal drie ton opgehoest kon worden. Bovendien stond er nog drie ton open aan crediteuren en was er een gat van vierhonderdduizend euro op de begroting van volgend seizoen.

De Jupiler League staat met 35 punten op een tiende plek. Na een beroepstermijn van acht dagen is het faillissement officieel. Op dat moment vervallen ook alle resultaten van Veendam.

zaterdag 23 maart 2013

Sven Kramer loopt zeldzame nederlaag op tegen provinciegenoot Bergsma


Sven Kramer is toch van vlees en bloed. Jarenlang staat hij eenzaam aan de top  en verzamelt titels op EK en WK allround, maar ook de WK afstanden (zesmaal 5 km, driemaal 10km). Een nederlaag is een rariteit voor de te hebben gehaald moest hij een zeldzame nederlaag incasseren. Provincie-genoot Jorrit Bergsma won de titanenstrijd tussen de Nederlandse stayers in het Russische Sotsji. 

Gisteren was hij ontevreden met zijn zilver op de 5 km, vandaag mocht hij in de rit op de 10 kilometer na Kramer starten.
Bergsma kruist voor De Jong langs
In een rechtstreekse rit tegen de man die al van 1997 medailles haalt op een WK afstanden - Bob de Jong - , mocht hij zich stuk bijten op Kramers 12.59.71. "Ik verwacht niet dat dit hard genoeg is voor het goud" was het nuchtere commentaar van , de voormalige Sportman van het Jaar, die een snel slotstuk had neergezet. Halverwege de race lagen de Nederlanders 5 en 3 seconden voor op de tijd van Sven the man.  Bergsma behield zijn voorsprong (12.57.69), de Jong kwam net te kort voor Kramers tijd en eiste het brons op (13.00.26).

"Ik had toch wel last van de druk" verklaarde lange baan schaatser Bergsma, die voor het eerst op de baan wereldkampioen werd. "Ook vandaag had ik moeite om te ontspannen."
Dit lukte echter veel beter dan gisteren, toen hij zichtbaar verkrampt reed. Richting volgend jaar vertelde de favoriet voor Olympisch goud dat er meerdere kanshebbers zijn voor de Olympische 10 kilometer. "Het is maar net hoe de vorm van de dag is. Kramer en de Jong zitten er kort op.Volgend jaar verwacht ik ook andere mannen. Het is nog niet gedaan." zo besloot de immer kritische Fries. Vooralsnog zijn de drie Nederlandse rijders een klasse apart. Voor de derde keer in de geschiedenis kleurde het podium geheel Oranje.

Uitslag 10.000 meter (top-10):

1. Jorrit Bergsma 12.57.69
2. Sven Kramer 12.59.71
3. Bob de Jong 13.00.26
4. Lee Seung-Hoon (Zko) 13.14.02
5. Bart Swings (Bel) 13.19.15
6. Dobbin (NZe) 13.23.65
7. Weber (Dui) 13.24.20
8. Beckert (Dui) 13.26.79
9. Geisreiter (Dui) 13.29.20
10. Roemjantsev (Rus) 13.29.71

woensdag 20 maart 2013

Het succes van Jaan de Graaf en IJsselmeervogels

Jaan de Graaf: vis en voetbal

Het zijn mannen met beroepen als visser, marktkoopman of timmerman en luisteren naar namen als Vedder, De Graaf (Jaan, Henk en Evert) of de Feyter. Ze komen allen uit hetzelfde dorp Spakenburg, wat op dat moment een streng gereformeerd vissersdorp is en spelen voor de lokale voetbaltrots: IJsselmeervogels.

In het seizoen 1975/1976 presteren ze geweldig in het nationale bekertoernooi. Eerst wordt de sterke amateurclub Limburgia met 1-0 verslagen en daarna wordt de eerste divisieclub SC Amersfoort via een 4-1 overwinning uitgeschakeld. In de derde ronde wordt in Spakenburg met 2-1 van FC Groningen gewonnen.

Op 13 maart 1975 wordt de kwartfinale om de KNVB-beker gespeeld in de Alkmaarder Hout: AZ’67 tegen de IJsselmeervogels. Het zal de meeste legendarische wedstrijd uit de historie van Vogels worden. De wedstrijden werden altijd op woensdag gespeeld, maar werd bij grote uitzondering een dag later gespeeld vanwege de Biddag voor Gewas en Arbeid, een voor de Spakenburgers belangrijke protestantse gedenkdag. Er zijn zoveel Spakenburgers aanwezig dat niet iedereen in het stadion past.

IJsselmeervogels begint verbluffend sterk aan de wedstrijd en komt op een 0-2 voorsprong. De talentvolle Jaan de Graaf is op dat moment rechtsbuiten bij IJsselmeervogels en verteld : "Jan Vedder
scoorde de 0-1 en ik maakte er zelf 0-2 van. Die beelden zijn ook op de landelijke TV geweest.” De professionals komen terug tot 2-2 en kunnen zelfs de winst grijpen via een toegekende strafschop. Het jongensboek-verhaal krijgt een passend vervolg als doelman Jos de Feyter de inzet van toekomstig topscorer Kees Kist stopt.

In de verlenging moeten amateurclubs het qua conditie en ervaring vaak afleggen tegen hun grote broertjes, maar de Vogels halen ongeschonden de penaltyreeks. Keeper Jos de Feyter keert opnieuw een penalty van Kist, waarna Evert de Graaf de winnende strafschop binnen schiet. De supporters worden gek van vreugde en wat weinigen voor mogelijk houden is een feit. IJsselmeervogels staat in de halve finales.

De spelersbus gaat onder politiebegeleiding terug naar Spakenburg, waar de supporters nog lang genieten van hun zwaar bevochten overwinning. FC Twente, dat op dat moment de beste ploeg in de eredivisie is (met o.a.Epi Drost, Arnold
Mühren, Theo Pahplatz, Kick van der Vall en Frans Thijssen) wordt de volgende tegenstander. IJsselmeervogels is in die wedstrijd kansloos en verliest met 6-0, maar heeft desondanks geschiedenis geschreven.

Het bekeravontuur levert IJsselmeervogels bovendien de eretitel Sportploeg van het Jaar 1975 op. Het is een unieke prestatie die misschien nooit meer herhaald zal worden.

Het geheim van de stunt: niet op zondag

Jaan de Graaf scoort tegen van Breukelen, namens AZ'67
Tegenwoordig worden talenten al op jonge
leeftijd weggekaapt bij amateur verenigingen. Vanwege de hechte gemeenschap, de sociale controle maar vooral vanwege geloofsovertuigingen niet op zondag te sporten kan deze unieke lichting bij elkaar blijven. Jan Vedder heeft aanbiedingen van zijn favoriete Feyenoord -onder druk van zijn moeder en vriendin - laten schieten en ook Jaan de Graaf wijst in eerste instantie Anderlecht, Fenerbahce en Ajax de deur. Uiteindelijk gaat de speler alsnog overstag om tijdens de gouden jaren van AZ'67 een profavontuur te beginnen. Hij heeft dan wel de afspraak dat hij niet op zondag hoeft te spelen. In vier jaar schopt hij desondanks nog 34 goals binnen. Daarna is hij weer werkzaam te midden van de hechte gemeenschap in Spakenburg. Hij pakt hij zijn beroep van (markt)koopman weer op: Oma's cake en later brood. Een groter verschil met hedendaagse vedetten is bijna niet denkbaar.





dinsdag 19 maart 2013

Eredivisieclubs moeten stap terug doen door teruglopende inkomsten

Voetbalclubs hebben in toenemende mate last van de recessie en teruglopende (sponsor)inkomsten. Steeds meer clubs spreken salarisplafonds af, snijden in de organisatie of verkopen goed spelers zonder grote verdere investeringen. Nadat een aantal clubs uit de Jupiter League in de financiële problemen kwamen of inmiddels zijn verdwenen, moeten de eredivisieclubs ook de broekriem aanhalen. Bij SC Heerenveen is zakenman en voorzitter Robert Veenstra al drie jaar op zoek naar evenwicht en vertrouwen. Dat betekend dat bij het financieel aan het doorlichten van de club al harde noten zijn gekraakt en er al wat coryfeeën (waaronder erevoorzitter Riemer van de Velde) de club gedwongen moesten verlaten.

 NAC Breda moet ook afscheid nemen van een drietal medewerkers zo meld omroep Brabant. Daarnaast wordt van acht personeelsleden het arbeidscontract ingekort.De Bredanaars zitten in een bezuinigingsronde die de club financieel gezond moet maken. De verschraling van kantoorpersoneel moet op langere termijn een besparing van 3,5 tot 4 ton opleveren.Het is een hele moeilijke beslissing", zegt NAC-directeur Stefaan Eskes. "Het raakt mensen persoonliijk, het raakt gezinnen. Maar het kan niet anders. Wij moeten efficiënter gaan werken. We moeten het met minder geld doen en een kwalitieitsslag maken in de organisatie". NAC heeft al jaren financiële problemen. De club kampt met een schuld van twaalf miljoen euro. De eerdere sanering onder de vorige directeur Ed Busselaar blijkt niet voldoende te zijn geweest.

Ook ADO Den Haag is op zoek naar financiele ruimte neemt afscheid, maar dan van 10 spelers. Dat bericht FC Update op haar site. De spelers Ramon Leeuwin, Stanley Elbers, Gábor Horváth, Paul Mulders, Adil Tihouna en Tom Broekhuizen Ahmed Ammi, Aleksandar Radosavljevic, Kevin Tano en Wouter de Vogel mogen volgend seizoen uitzien na een nieuwe club. De laatste vier spelers zijn inmiddels al verhuurd aan een andere club.




Aanleiding

donderdag 14 maart 2013

Match-fixing al lang in Nederland aanwezig

Matchfixing komt veelvuldig voor in een aantal Europese landen,  toonde Interpol onlangs aan. Ook Nederlanders en Nederlandse spelers maken zich hier schuldig aan. Dit is niet alleen in de geruchtencircuits en blogs aan de orde, maar ook aangetoond door BNR Nieuwsradio.


Op basis van verschillende bronnen reconstrueerden zij dat spelers van eerstedivisionist Telstar zich in de jaren negentig schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. Op onder meer de ontmoeting met FC Zwolle op 27 maart 1993 zou door spelers stevig zijn gegokt.

Een anonieme bron vertelt aan BNR: "Er is aardig gegokt op die wedstrijd tegen Zwolle. Die jongens vertellen natuurlijk nooit wat er gebeurd is. Er is ingegrepen en verder is het een beetje 'weggevaagd'. Niemand mocht er meer over praten". Telstar stond in die bewuste wedstrijd een paar minuten voor tijd nog 1-0 voor, maar verloor in de slotfase via een penalty na hands en een eigen doelpunt.

FC Groningen coach en toenmalig Zwolle-speler Robert Maaskant weet het voorval nog feilloos uit zijn geheugen te diepen. "Een curieuze wedstrijd, waarin we lange tijd met tien man stonden , maar toch nog wonnen. Bij die penalty maakte de linksback twee keer achter elkaar hands, zodat het echt een penalty was. Vervolgens schoot hij ook nog in eigen doel. Ik had toen niet door dat de wedstrijd mogelijk verkocht zou zijn, pas nu het onderwerp 'hot' is, ga je denken dat het waarschijnlijk het geval was". De betreffende linksback, Jan Mulder (niet te verwarren met de analyticus en vader van Youri Mulder) was niet voor commentaar bereikbaar. De anonieme bronnen willen niet verder op de materie ingaan uit angst voor represailles uit het circuit.

Een andere anonieme bron meldt BNR dat gokken in die tijd volop gebeurde. "Er liepen bij Telstar jongens rond die ook in de gokwereld zaten". 

Dat match-fixing lastig grijpbaar is, moge duidelijk zijn. Dat matchfixing ook steeds vaker in Nederland opduikt of kan opduiken is iets waar men de ogen niet meer voor kan sluiten.De KNVB heeft niet de beschikking heeft over middelen om achter de boeven aan te jagen. De Nederlandse overheid loopt voorlopig nog achter het topje van de ijsberg aan. Niet alleen onwil, maar ook een lastige klus aangezien criminelen grensoverschrijdend werken. Zowel straffen als vervolging zijn bijna in geen enkel land gelijk, zodat internationale afstemming meer dan wenselijk is. Gok ik.

dinsdag 12 maart 2013

Schok voor Federer en Nadal op Indian Wells

De tennissers op het Masterstoernooi van Indian Wells kregen de schrik van hun leven, toen er aardbeving plaats vond op het hooggenoteerde tennistoernooi. De aardbeving, met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter, werd ook aan den lijve ondervonden door de topspelers. „Heel eng, ik lag om de massagetafel toen het gebeurde en zelfs die stond te schudden”, zei Nadal. Ook titelverdediger Roger Federer rende naar naar buiten. Gelukkig waren mijn vrouw en kinderen op dat moment al buiten.”
Voor verslag en de uitslagen lees hier meer

zondag 10 maart 2013

Kipyego wint halve marathon CPC

De traditionele City Pier City loop was weer een Afrikaanse gelegenheid bij de topper. De eerste winnaar ooit was Wim Kalf in 1975, het evenement had toen maar 1 afstand: de 15 km. De enige andere Nederlandse winaars die ooit wonnen, waren Cor Lambrechts en Marti ten Kate (van 1987 tot en met 1990)De Keniaan Edwin Kipyego heeft zondag de City-Pier-City-loop op zijn naam geschreven. Hij legde de halve marathon in en rondom Den Haag in 1:00.05 uur. Zijn landgenoot Henry Kiplagat volgde op seconden en werd tweede, vlak voor Abere Belay uit Ethiopië. Michel Butter eindigde in 1:02.25 op de elfde plaats.

Bij de vrouwen was de Française Laurane Picoche met overmacht de beste. Haar 1:11.45 was precies tweeënhalve minuut sneller dan Tone Ilstad Hjalmarsen uit Noorwegen. De Spaanse Marta Esteban werd in 1:14.58 derde. Beste Nederlandse was Marieke Falkmann , die op een halve minuut de vierde plaats veroverde.

De lopers werden geteisterd door een koude noordoosten wind die de gevoelstemperatuur beneden het vriespunt bracht. Dit jaar ging de halve marathon weer als vanouds langs de Scheveningse boulevald, maar het leverde door een koude tegenwind niet het beoogde voordeel op.

Het evenement, dat een van de drukste van Nederland is, was als vanouds weer vol met lopers en supporters.Het middenterrein was dan ook al voor de start van de halve marathon tot een grote blubberpoel verworden, waar zelfs pompen werden ingezet om het water weg te laten lopen.

Er waren ruim 33.000 deelnemers aan de Ernst & Bobbie Kinderloop, ABN AMRO Jeugdloop, West 5 km Loop, Dunea 10 km Loop of ABN AMRO Halve Marathon die genoten van de feestelijke sfeer op het Malieveld en langs het parcours.

woensdag 6 maart 2013

Hellebaut geeft de pijp aan Maarten

De Belgische hoogspringster Tia Hellebaut heeft definitief een punt achter haar carrière gezet. Dat maakte de 35-jarige atlete uit Antwerpen woensdag bekend. Een teleurstellend verlopen EK indoor, afgelopen weekeinde in Göteborg, ligt aan haar beslissing ten grondslag.

Hellebaut was een beetje Heintje Davids geworden door in de voorbije jaren al tweemaal eerder te stoppen. Een derde comeback komt er niet volgens de Belgische. "Ondanks alle trainingen en opofferingen van de voorbije maanden, lukte het gewoon niet", vertelt ze over het EK waarin ze laatste werd in de finale. "Als ik dan terugkijk op wat ik al bereikt heb, denk ik dat het de juiste beslissing is om er nu definitief mee op te houden."

De ranke bebrilde atlete, die een voortrekkersrol in de vrouwelijke atletiek vertolkte behaalde tweemaal een Europese titel en eenmaal het Olympische goud (Athene 2008). Ook pakte ze een gouden medaille bij de WK vijfkamp ( 2008 Valencia) en veroverde ze tal van Belgische records en onderscheidingen.

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport