donderdag 14 maart 2013

Match-fixing al lang in Nederland aanwezig

Matchfixing komt veelvuldig voor in een aantal Europese landen,  toonde Interpol onlangs aan. Ook Nederlanders en Nederlandse spelers maken zich hier schuldig aan. Dit is niet alleen in de geruchtencircuits en blogs aan de orde, maar ook aangetoond door BNR Nieuwsradio.


Op basis van verschillende bronnen reconstrueerden zij dat spelers van eerstedivisionist Telstar zich in de jaren negentig schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. Op onder meer de ontmoeting met FC Zwolle op 27 maart 1993 zou door spelers stevig zijn gegokt.

Een anonieme bron vertelt aan BNR: "Er is aardig gegokt op die wedstrijd tegen Zwolle. Die jongens vertellen natuurlijk nooit wat er gebeurd is. Er is ingegrepen en verder is het een beetje 'weggevaagd'. Niemand mocht er meer over praten". Telstar stond in die bewuste wedstrijd een paar minuten voor tijd nog 1-0 voor, maar verloor in de slotfase via een penalty na hands en een eigen doelpunt.

FC Groningen coach en toenmalig Zwolle-speler Robert Maaskant weet het voorval nog feilloos uit zijn geheugen te diepen. "Een curieuze wedstrijd, waarin we lange tijd met tien man stonden , maar toch nog wonnen. Bij die penalty maakte de linksback twee keer achter elkaar hands, zodat het echt een penalty was. Vervolgens schoot hij ook nog in eigen doel. Ik had toen niet door dat de wedstrijd mogelijk verkocht zou zijn, pas nu het onderwerp 'hot' is, ga je denken dat het waarschijnlijk het geval was". De betreffende linksback, Jan Mulder (niet te verwarren met de analyticus en vader van Youri Mulder) was niet voor commentaar bereikbaar. De anonieme bronnen willen niet verder op de materie ingaan uit angst voor represailles uit het circuit.

Een andere anonieme bron meldt BNR dat gokken in die tijd volop gebeurde. "Er liepen bij Telstar jongens rond die ook in de gokwereld zaten". 

Dat match-fixing lastig grijpbaar is, moge duidelijk zijn. Dat matchfixing ook steeds vaker in Nederland opduikt of kan opduiken is iets waar men de ogen niet meer voor kan sluiten.De KNVB heeft niet de beschikking heeft over middelen om achter de boeven aan te jagen. De Nederlandse overheid loopt voorlopig nog achter het topje van de ijsberg aan. Niet alleen onwil, maar ook een lastige klus aangezien criminelen grensoverschrijdend werken. Zowel straffen als vervolging zijn bijna in geen enkel land gelijk, zodat internationale afstemming meer dan wenselijk is. Gok ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport