vrijdag 7 oktober 2016

Nederland leeft op tegen Wit-Rusland

In de tweede WK kwalificatie wedstrijd nam het Nederlands elftal het op tegen Wit-Rusland. Er waren twee opmerkelijke namen op de wedstrijdformulier te bewonderen. Rick Karsdorp mocht zijn debuut maken in de eigen Kuip en ook voor Maarten Stekelenburg was er een basisplaats. De keeper van Everton had bijna vier jaar niet meer een wedstrijd voor Oranje gespeeld. Karsdorp zou een uitstekende wedstrijd spelen en ook Stekelenburg was niet te betrappen op grote fouten.


Vliegende start


Nederland begon energiek aan de wedstrijd en dat betaalde zich al in de vijftiende minuut uit. Quincy Promes scoorde knap uit de draai met een hard schot tussen een woud van benen. De bevrijdende treffer - nog meer voor de aanvaller zelf dan voor het Nederlands elftal - gaf het team vleugels. Het was eenrichtingsverkeer  in de Kuip gedurende het eerste half uur.  Weer was het Promes die de hoek wist te vinden. De speler van Spartak Moskou haalt uit na een afgeslagen corner, waarbij de bal via een Wit-Rus buiten bereik van de keeper komt. Daarvoor was al een schot van Virgil van Dijk op dubieuze gronden afgekeurd.
Na de 2-0  leek de concentratie aan Nederlandse kant te verslappen en kwamen de Wit-Russen terug in de wedstrijd, Aanvoerder Kornilenko zag zijn inzet net aan de verkeerde kant van de paal glippen en tot tweemaal toe kreeg de tegenstander van Oranje een grote mogelijkheid tot een treffer. Gordeichuk ontsnapte aan de aandacht van Jeffrey Bruma, maar schoot alleen voor Maarten Stekelenburg te gehaast buitenkant rechts.

De waarschuwingsschoten waren aan dovemansoren gericht want pal na rust maakte Aleksei Rios de aansluitingstreffer. De aanvallende middenvelder kwam voor zijn man en tikte vervolgens eenvoudig binnen. Inmiddels was Davy Propper in het veld het veld gekomen. Wesley Schneider bleef in de kleedkamer achter.

Gelukkig hielp de tegenstander Nederland een handje. Door gepruts in de verdediging van Sivakov kon een alerte Promes Vincent Jansen in staat stellen om uit te halen. De bal kwam via de paal weer terug, waarna Davy Klaassen op de juiste plaats stond om de 3-1 op te tekenen. In de 64e minuut maakte de gretige Vincent Janssen - geil op een goal - een eind aan de eventuele hoop van de Oosteuropeanen. Met een mooie actie en versnelling joeg hij de bal genadeloos hard in de kruising. Wijnaldum had de score hoger kunnen laten uitvallen, maar hij trof tweemaal de paal.

In het laatste deel van de wedstrijd, waar weinig meer gebeurde , kwamen Jordi Clasie en Bas Dost (ten faveure van Strootman en Janssen) nog binnen de lijnen, maar de stand veranderde niet meer: 4-1


maandag 11 juli 2016

Succesvolle Nederlandse ploeg pakt ook goud op 4x100m estafette.

Nederland heeft bij de 4x100m de vierde gouden medaille binnengehaald. In een bijna vlekkeloze race ging het estafette team bestaande uit Dafne Schippers, naomi Sedneye, Jamile Samuel en Tessa van Schagen  van kop af aan naar de zege. De snelle tijd van 42.06 betekende een nieuw Nederlands record. Het Duitse en Britse team volgden op gepaste afstand. 

Zo werd op de slotdag een passend vervolg gegeven aan de gouden medailles van Dafne Schippers (100m), Churandy Martine (100m) en de verrassende Anouk Vetter (zevenkamp). Eerder  in het toernooi hadden Ignasious Gaisah (verspringen) en Liemarvin Bonevacia (400m.)  al het brons gepakt. 

De laatste medaille van de dag was voor Sifan Hassan, De 1500 meter loopster, die haar titel wilde verdedigen, kon na een lastige voorbereiding niet haar ideale race lopen en werd door de Poolse Cichocka voorbij gesneld op het laatste rechte stuk. Totaal haalde de Nederlandse ploeg 7 medailles. Dit hadden er ook 8 kunnen zijn als Churandy Martina na zijn zege niet was gediskwalificeerd. De immer positieve sprinter stapte in de bocht op de witte lijn van zijn baan.

Het EK in Amsterdam trok 125.000 betalende toeschouwers.

zondag 10 juli 2016

Lavillenie en de sprong naar de zon op het EK 2016

De EK atletiek 2016. 
Renoud Villenie komt als ongenaakbaar kampioen het  Olympisch Stadion binnen. Al vele wedstrijden ongeslagen. De andere deelnemers zullen figureren in een demonstratie van zijn specialiteit het polsstokhoogspringen, zo is het scenario.

In zijn gedachten gonzen de aloude termen  veni, vidi, vici (ik kwam, zag en overwon) en het citius, altius, fortius (sneller, hoger en sneller). 

Vooral hoger wil hij gaan. 
Hoger, net zoals de euforisch overmoedige Icarus ooit richting de zon vloog,
Terwijl zijn tegenstanders aanmodderen met foutsprongen en op  een voor toppers middelmatige hoogte van 5.50 meter worstelen, droomt Villenie al van de titel. Hij  houdt de spieren warm en begint op 5.75 meter.

De regerend Olympisch kampioen polsstokhoogspringen 2012 en Wereld indoorkampioen polsstokhoogspringen – 2012 gaat in Amsterdam voor zijn vierde Europese titel in successie.
Terwijl alle anderen niet hoger dan 5.60 meter komen, schalt de speaker zijn naam. Het zonlicht straalt af op het lichaam van de gespierde atleet, die de kroon op zijn werk zet. Waarom op 5.60”mt.




Hij rent met de polsstook vooruit, en wil bijna nonchalant de barriere slechten. De “oehs” en “aahs” galmen door de avondlucht, als hij met zijn borst de lat toucheert. Een bedrijfsongelukje. Terwijl de 10.000m wordt beslist neemt de Fransman alle tijd voor zijn tweede sprong. Feller is zijn aanlop nu , het applaus en het stadion is voor hem. Weer wordt de lat nipt van de leggers afgetikt en vol ongeloof kijkt Lavillenie naar de geblokte dwarsligger die net zo hard als hij ter aarde stort. Het kan nog steeds, hij heeft geen krachten verspilt, maar de wind neemt toe en ook de navolger van Icarus twijfelt.
 De absolute keizer van de polsstok lijkt te vervagen in het kunstlicht gelijk de magische vleugels van Icarus smolten. In een laatste alles of niets poging, gebeurt iets wat weinigen hadden gedacht: Lavillenie faalt en de afgang is compleet . Beduusd en gedesillusioneerd loopt de Fransman naar trainer en uitgang. 

Een Pool wint, voor een Tsjech en een Sloveen, allen met een bescheiden hoogte van 5.60 m. De gevallen kampioen heeft 3 kruisjes achter zijn naam: helemaal niets. De hoogmoed is voor een diepe val gekomen.




Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport