woensdag 26 februari 2014

Rusland rijdt tijdens Olympische Spelen op (Xenon) gas



Rusland werd in eigen land winnaar van het medailleklassement. Onder andere bij het langlaufen was er sprake van een clean sweep. Maar de vraag rijst nu of deze prestaties volledig op eigen kracht zijn neergezet.
Russische sporters hebben tijdens zeker drie Olympische Spelen, inclusief de laatste in Sotsji, gebruikgemaakt van het edelgas xenon om hun prestaties op te vijzelen. Dit beweert de Duitse omroep WDR.

Belastende informatie 

In het programma Sport Inside maakte de WDR maandag melding van wat een nieuwe en voorlopig onvindbare generatie doping zou kunnen zijn.

Xenon, dat onder meer gebruikt wordt in koplampen van auto's, heeft volgens de WDR een prestatiebevorderende werking. Door het in te ademen kan een sporter de epo-productie van zijn lichaam stimuleren en zo meer rode bloedlichaampjes aanmaken. Hierdoor kunnen spieren makkelijker en langer belast worden. Onder andere bij langlaufen, schaatsen en shorttrack, ijshockey en zelfs voetbal zou het gas worden gebruikt.

Sport Inside stelt dat liefst 70 procent van de door Rusland gewonnen medailles bij de Spelen van 2004 (zomer) en 2006 (winter) mede aan het gas te danken zou zijn. Ook zouden de Russen zich de afgelopen weken bij de Winterspelen in Sotsji van Xenon hebben bediend.

De WDR zegt te beschikken over overheidsdocumenten die aantonen dat de Russische sport al ruim tien jaar xenon inzet. Het Atom-Med Centrum in Moskou zou sporters wegwijs maken in het gebruik van het gas. Het nationale sportministerie zou nauwe banden hebben met het onderzoeksinstituut, dat volgens zijn website samenwerkt met diverse sportbonden in het land. Xenon staat niet op de internationale antidopinglijst, maar het is sporters nadrukkelijk verboden hun bloed te manipuleren.

Niet op te sporen

Dopingcontroleurs kunnen voorlopig niets tegen de methode beginnen. Hoewel schommelingen in de bloedwaarden opvallen bij sporters die geregeld gecontroleerd worden via hun biologische paspoort, zijn edelgassen niet op te sporen met de geijkte testmethoden. 'Er blijven geen sporen van achter in bloed of urine', aldus dopingexpert Douwe de Boer.
Hij pleit daarom voor de invoering van een derde methode om op doping te controleren: ademanalyse

Maatregelen

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, denkt dat er op korte termijn maatregelen genomen worden over het deze vorm van manipuleren van sportprestaties.
“Het gas zelf is niet schadelijk”. "Het lijkt me uitgesloten dat Xenon niet op de dopinglijst gaat komen. Het staat niet op de lijst van verboden middelen. (...)_Door de anti-dopingwereld wordt het gas echter als uiterst ongewenst gezien": aldus Ram.




donderdag 20 februari 2014

Rusland moet grote teleurstelling slikken op eigen Winterspelen

De Russische ijshockeyers zijn op de Olympische Spelen in Sotsji al in de kwartfinales uitgeschakeld. Het betekende een enorme deceptie voor het gastland, dat werd verslagen door Finland: 1-3.
Rusland,dat sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie slechts zilver (2002) en brons (2006) won op de Spelen,begon nog goed,want via een powerplay-goal van Kovaltsjoek werd het al snel 1-0.

De Finnen,goed voor zilver en brons op de laatste twee Spelen, namen echter nog voor het einde van de eerste periode de leiding via treffers van Aaltonen en Selanne. In de tweede periode maakte Granlund (powerplay) er 3-1 van,waarna de ploeg van sterspeler Malkov tot verdriet van de fans de schade niet meer konden herstellen. Rusland had in de poulewedstrijden ook al een smadelijke nederlaag na shoot-outs tegen de andere grote rivaal. de Verenigde Staten, geleden.

De voormalige Sovjet Unie (en het GOS) was in de periode 1954-1994 een grootmacht op ijshockey gebied. Slechts op de spelen van Squaw Valley en Lake Placid moesten de voorlopers van Rusland de gouden medaille aan thuisland Verenigde Staten laten. De overige 7 keer werd de staat Olympisch kampioen. Het ijshockey geldt voor veel Russen als meest prestigieuze onderdeel en plaatst een grote domper op de vreugde bij Poetin en zijn landgenoten.

Canada-Letland

Olympisch kampioen Canada moest had zijn handen vol tegen het stugge Letland, dat eerder al vice-kampioen Zwitserland uitschakelde. Lang bleef het 1-1 in de spannende wedstrijd. De Letse doelman Kristers Gudlevskis dreef Canada tot wanhoop met liefst 55 saves, maar op een slapshot van Weber tijdens een Canadees powerplay moest hij passen.

Verenigde Staten-Tsjechië

In de halve finale stuit de titelverdediger op de Verenigde Staten, de verliezend finalist van Vancouver. De Amerikanen hoefden zich aanmerkelijk minder in te spannen.Ze stonden al rap met 4-1 voor tegen Tsjechië,dat met 5-2 aan de kant werd gezet.

Zweden-Slovenië

Wereldkampioen Zweden kwam tegen Slovenië evenmin in de problemen. Het won met 5-0 en stuit nu op Rusland-bedwinger Finland. Slovenie had eerder laagvlieger Oostenrijk bedwongen, maar moest nu tegen een team dat twee maten te groot was. De Zweden zijn erg goed in vorm en de kampioen van Lillehammer en Turijn geld nu weer als favoriet voor de titel. 

Berdych wint World Tennis Tournament Rotterdam


Tomas Berdych is de opvolger geworden van Juan Martin del Potro als toernooiwinnaar in Rotterdam. De 28-jarige Tsjech hunkerde naar weer een titel op de ATP World Tour. Die wens ging voor de nummer zeven van de wereld tijdens finale van de 41e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament in vervulling. Berdych , die voor het eerst in de eindstrijd stond in Ahoy, was in een degelijke finale de betere van Marin Cilic (ATP-37): 6-4 6-2. Daarmee haalde Berdych voor het eerst sinds oktober 2012 weer een ATP-titel binnen.

Beide spelers hadden in de rommelige openingsfase van de eerste set moeite met hun eigen servicegames. Cilic overleefde in de eerste game een breakpoint, terwijl Berdych de game daarop drie breakkansen moest wegwerken. Vervolgens kon de nummer zeven van de wereld in de tweede servicegame van Cilic toeslaan, doordat hij zijn tegenstander liefst vier onnodige fouten zag maken.
Berdych bleef in het vervolg van de set sterk acteren vanaf de baseline en Cilic, die eerder deze week opzien baarde met winst op Jo-Wilfried Tsonga en Andy Murray, produceerde veel fouten met zijn forehand. Op eigen service kwam het derde reekshoofd in Rotterdam niet meer in de problemen. Bij een 5-4 stand benutte Berdych zijn tweede setpoint door een slordige backhandfout van Cilic.

Hogere versnelling

In het tweede bedrijf schakelde Berdych nog een tandje bij en kwam met dominant spel van achteruit direct op een break voorsprong. De game daarop noteerde de nummer één van Tsjechië een snelle lovegame.
Cilic slaagde er niet in het tij te keren en moest nogmaals zijn servicegame afstaan bij een 4-2 stand, waarna Berdych met een lovegame het duel besloot. Daarmee kon hij geen tweede opeenvolgende titel, pakken, aangezien hij  afgelopen week het toernooi in Zagreb won.
Berdych, die in het gehele toernooi geen enkele geplaatste speler trof, is de eerste Tsjech sinds Radek Stepanek in 2006 die het toernooi wint. De oud-Wimbledonfinalist stond in de 20ste ATP-finale uit zijn carrière en haalde zijn negende titel binnen. Van de negen titels behaalde Berdych er vier op een indoorbaan.

Naam vereeuwigd

De coach van Cilic, Goran Ivanisevic had tegen zijn pupil gezegd: "zorg dat je naam op de boarding komt". Het was echter zijn Tsjechische tegenstander die zijn naam voor altijd terug ziet. “Echt leuk dat mijn naam gelijk na het laatste punt bij 2014 is toegevoegd,” glunderde Berdych, die al sinds 2005 actief  is op het  World Tennis Tournament..“Jammer voor Marin Cilic. Er kan er maar één winnen. Ik ben blij om dit toernooi te winnen. Rotterdam heeft altijd een sterk bezet deelnemersveld met dit jaar maar liefst vijf spelers uit de top-10. Ik kom volgend jaar zeker terug om mijn titel te verdedigen.”

dinsdag 18 februari 2014

Nederlandse schaatsdames blazen concurrentie weg

Een clean sweep bij de Olympische Spelen door het Nederlandse vrouwenschaatsen op de 1500 meter betekende een keiharde uppercut voor de internationale concurrentie. Zelfs de vierde plaats was voor de laatste Nederlandse deelneemster. De laatste keer dat een land de plaatsen 1 tot en met vier op een onderdeel bezette was in 1972 bij het rodelen. De Oost-Duitse ploeg verrichte hetzelfde huzarenstukje.

Verrassing

Met een fenomenaal Olympische record was Jorien ter Mors de onbetwist sterkste rijdster op de metrische mijl.
De 24-jarige Ter Mors kwam al voor de dweilpauze in actie en dook met 1.53,51 ruim twee seconden onder het baanrecord, dat Ireen Wüst vorig jaar had gereden in haar gouden race op de WK afstanden. Alle anderen beten de tanden stuk op de toptijd, inclusief favoriete Wüst. De titelhoudster won zilver met 1.54,09. Lotte van Beek (1.54,54) en Marrit Leenstra (1.56,40) maakten de oranje topvier compleet. Leenstra wist de Russische Fatkoelina - (winnares van het zilver bij de 500 meter) zes honderdste voor te blijven. In de laatste rit verloor de Friezin het brons aan van Beek. Wust pakte haar derde medaille, na succes op de 3000 en 1500 meter.

Vreemd genoeg leek van Beek het meest blij met haar plak.

Een emotionele ter Mors droeg de overwinning op aan haar grootste fan en vorig jaar overleden vader
'Als ik iets win in Sotsji, dan zal ik dat aan hem opdragen. Dat weet hij, dat heb ik mijn vader van tevoren al verteld', zei de winnares eerder in het AD. Gistermiddag loste ze haar belofte in.

Bijnummer

Het was 'een speciale medaille' voor ter Mors, aan het eind van 'een zwaar jaar'. 'Maar we zijn er nog niet, hè', zei de vlaggendraagster van Nederland , aangezien ze later op nog twee van de 6 onderdelen uitkomt. Later zou Ter Mors net als haar coach Jeroen den Otter verklaren "het goud zo te willen inruilen voor een shorttrack medaille". Shorttrack is haar favoriete sport. Een dag eerder kwam ze nog uit op de 1500 meter waar een vierde plaats werd behaald in de finale. Bij het langebaanschaatsen later pakte met haar vierde race in twee dagen op "haar bijnummer" wel een medaille.

Na afloop was het commentaar van voormalig wereldkampioen Rintje Ritsma niet mals op met name de uitspraak van de den Otter. "Die man heeft een klap van de molen gehad", en "

Nederland naar 2e plaats in tussenklassement medailles Winterspelen

Nederland beleeft ongekend succesvolle Spelen. Het record aantal medailles van Nagano werd al een week voor het einde van de Spelen verpulverd. Met het zilver van Verweij en de ongekende oorwassing van de vrouwen op de 1500 meter klimt de Oranje equipe naar een fantastische tweede plek op de ladder in het medailleklassement. Met 5 gouden, 5 zilveren en 7 bronzen plakken heeft Nederland zelfs meer medailles binnen gesleept dan welk ander land dan ook. De Verenigde Staten en Rusland hebben momenteel 1 medaille  minder (16). Duitsland leidt het klassement met 7 gouden medailles, waarvan 4 bij het rodelen.

100e medaille voor Koen Verweij

De medaille van Verweij betekende de 100e medaille voor Nederland tijdens de Winterspelen ooit.In het medailleklassement aller tijden houdt Nederland haar 13e plaats vast en komt op  103 medailles in totaal. Wel ligt een stijging voor de hand, aangezien de voormalige DDR geen medailles meer zal pakken,. Het voormalige Oost-Duitsland staat op 39 goud en 110 totaal.



Lees verder voor een overzicht van de medaillespiegel voor Sotsji 2014

vrijdag 14 februari 2014

Groothuis pakt goud op Olympische 1000 meter


Stefan Groothuis heeft het eindelijk geflikt. Na jaren van volharding pakt de Nederlandse specialist het goud en schreeuwt het uit: "Eindelijk! In de race van zijn leven en in een nieuw baanrecord (1.08.39) wordt hij eerste op de 1.000 meter. Het brons is ook voor Nederland. Michel Mulder rijdt twee Duitsers van het podium (1.08.74). Nico Ihle en Stefan Schwarz worden vier en vijf. Routinier Danny Morrison -die eigenlijk niet zou starten - uit Canada grijpt zilver, kwam dichtbij maar kwam 4 honderdste tekort. Shani Davis, de grootste favoriet wordt teleurstellend 7e. In een rechtstreeks duel won Koen Verweij van de Amerikaan (6e), maar verloor een medaille. Mark Tuitert stond lang aan de leiding, maar moest met een 10e plaats genoegen nemen.

Een Twitter verslag:

Het is hem gelukt! GOUD voor op de 1.000 meter. pakt BRONS.

  1. Ja hoor!! Weer goud! Stefan Groothuis doet het.
  2. Motor Boem! ook Koreaan Mo Tae- Bum blaast zich op. Nu laatste rit. Groothuis zeker een medaille, ik denk GOUD!
  3. Groothuis op koers voor goud! Davis en Verweij halen het niet: 7e en 6e 2 ritten nog.
  4. Het antwoord is nee. want verpulvert de tijd van Schwarz.: 1.08.39 ook Ihle sneller
  5. Gaat Schwarz na Uwe Jens mey(1988) en Zinke (1992) voor een nieuwe medaille voor Duitsland zorgen?
  6. Dat was niet lang wachten: 1.08.89 van de Duitser Samuel Schwarz
  7. We hebben ook weer een Noor aan het internationale front: Lorentzen, 0,04 achter Tuitert. het is wachten op de winnende tijd in 1.08#OS2014
  8. Australier Craig opent supersnel maar bijt zich volledig stuk op de snelste tijd van Tuitert
  9. Dweilpauze bij 1000 meter niet blij: "ik denk dat dit net genoeg was voor een zesde plaats, geen gouden tijd"
  10. Tuitert doet het weer prima: 1.09.29 Na vier ritten snelste tijd. Hoeveel rijders gaan hier nog onder komen?
  11. stand na 3 ritten: 1.Yukov 1.09.81, 2)bokko 3)deHaitre (Can) . nu tuitert
  12. Onbedoeld grappig, die Wennemars. In interview met Davids neemt hij Shani niet serieus. Na afloop: "Shani moet proberen serieuzer worden"
  13. Sven geeft Olympische 1500 meter plek op

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport