vrijdag 18 april 2014

Nadal sinds 8 jaar niet in finale Monte Carlo


Rafael Nadal is zijn voorbereiding op Roland Garros niet lekker begonnen. Op zijn favoriete toernooi  zorgde een andere Spanjaard dat "Rafa" voor het eerst de finale sinds 2003 niet haalde. David Ferrer zorgde in de kwartfinales van het Masters-toernooi in Monte Carlo voor een dubbele verrassing door Nadal de voet dwars te zetten. De nummer zes van de wereld won het treffen met zijn landgenoot met met 7-6 (1), 6-4.

Slechts één keer eerder was hij zijn landgenoot op gravel de baas. Dat was bij hun eerste ontmoeting in 2004 in Stuttgart. Voor Ferrer was het pas de zesde overwinning op Nadal in 27 ontmoetingen.

Achtvoudig kampioen

Nadal won het toernooi in Monaco vanaf 2005 maar liefst acht keer op rij en verloor vorig jaar in de finale van Novak Djokovic. Daavoor had hij dertig duels op rij op gravel gewonnen.

Ferrer speelde gevarieerd en maakte het zijn opponent lastig met een prima spreiding en uitstekend voetenwerk. In de eerste set verspeelde hij tot twee keer toe een break voorsprong, maar in de tiebreak sloeg hij wel toe. In de tweede set nam "het kleine beest" een voorsprong van 2-5, door zijn bekende vechtlust. Maar ook door een relatief hoge foutenlast bij Nadal. De laatste vocht nog terug tot 4-5, maar verder liet Ferrer het niet komen.
In de halve finales neemt Ferrer het op tegen Stanislas Wawrinka, die eerder op de dag Milos Raonic in twee sets versloeg.

dinsdag 15 april 2014

Niki terpstra wint Parijs-Roubaix





Niki Terpstra heeft voor een Nederlandse sensatie gezorgd door de klassieker Parijs-Roubaix, de ‘Hel van het Noorden, op zijn naam te schrijven. Met onder andere Hennie Kuiper, Jan Janssen en Peter Post is hij de zesde Nederlander die de meest aansprekende klassieker wint en de eerste Nederlandse winnaar sinds Servais Knaven in 2001.

Terpstra, uitkomend voor de Omega Pharma-Quick-Step ploeg, demarreerde vandaag tijdens de 112de editie van de koers uit een kopgroep van elf. Hij won eind maart de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen ook solo.

Favorieten laten zich snel zien

Tom Boonen koos meerdere malen de aanval. De 33 jarige Belg die de mooiste wielerklassieker al driemaal op zijn naam had geschreven was niet zo dominerend als in zijn beste jaren. Dat gold ook voor de andere favoriet de Zwitser Fabian Cancellara. Ook hij – met drie zeges – moest veel kopwerk doen omdat hij nauwlettend door de andere kanshebbers in de gaten werd gehouden.

Peter Sagan, ook voormalig winnaar kwam al snel op achterstand maar overbrugde een aantal groepen. Uiteindelijk kwam de Slowaak bij de kopgroep, die hij op de kasseien meteen weer achterliet.Vanuit de achtergrond hadden Boonen en Vanmarcke, waarschijnlijk de twee strijdlustigste renners van de dag, pogingen gewaagd om hem te terug te halen.

Vanmarcke, die de sterkste indruk op de kasseien achterliet bleef vervolgens met drie bondgenoten, Degenkolb, Cancellara en Zdenek Stybar over. Ook Sagan kon –met een behoorlijke tegenwind – niet voorop blijven en liet zich weer inlopen. Op papier was het een schitterende groep, maar toch bleven de vijf niet vooruit. Terwijl het peloton de achtervolgende groep met onder andere Langeveld, De Backer, Wiggins, Gerants en Boonen niet te pakken kreeg, kon Terpstra met Boonen (die even last van een haperende ketting had) de oversteek wel maken.

Terpstra meest tactische renner


De twee groepen kwamen 12 kilometer voor de streep bij elkaar. Daarin keken de ploegen en grote rijders veel naar elkaar. Bij de meeste rijders was het beste er van af. Bradley Wiggins koos meteen het hazenpad, maar kwam niet weg.

Terwijl Terpstra zich geen moment bezig had gehouden met overbodige inspanningen en zich (zelfs voor de Nederlandse commentatoren) bijna ongemerkt in de samengesmolten kopgroep ophielt plaatste hij met nog 6 kilometer voor de finish een venijnige demarrage. Terpstra koos daarmee tactisch het goede moment

Op 20 seconden kwam de achtervolgende groep over de streep op de wielerbaan. Degenkolb won de sprint voor drievoudig winnaar Cancellara. De overige klasseringen: 4. Van Marcke 5.Stybar 6.Sagan 7. Thomas 8. Langeveld (Ned) 9 Wiggins 10. Boonen .

Dit is de mooiste zege uit mijn loopbaan”, zei Terpstra na zijn winst, op het befaamde Vélodrome in Roubaix, de wielerbaan waar de koers traditioneel eindigt.

“Ik viel aan, maar wist niet hoeveel seconden ik voorsprong had. Zelfs op de baan niet. Ik heb mezelf gewoon leeg gereden.” Vertelde een dolgelukkig Terpstra, bij wie langzaam de droom werkelijkheid werd





zaterdag 5 april 2014

Match fixing bij Telstar- Excelsior?

Terwijl Excelsior nog niet onder de douche staat na hun 0-8 overwinning bij Telstar vliegen de grappen en insinuaties al druk rond in de social media. Matchfixing is alom aanwezig in menig Europees land en sinds 1992 ook officieel aanwezig in Nederland. De primeur viel te bewonderen bij.....  jawel Telstar.

Zonder nu elke grote uitslag te willen veroordelen als "competitievervalsing", is het interessant om de wedstrijd onder het vergrootglas te nemen.

Geen match-fixing


  • Telstar kwam al snel op 2-0 achterstand, een ploeg kan dan mentaal een beslissende tik krijgen
  • Volgens trainer Marinus Dijkhuizen had zijn ploeg gewoon een goede dag en vlogen er onmogelijke ballen in.
  • Telstar heeft niks meer te winnen. Degradatie of winst van een periodetitel zit er niet meer in. De Telstar spelers deden niet hun best en hadden een off-day.
  • Excelsior topschutter Lars Veldwijk is het hele seizoen al goed op dreef en had voor de wedstrijd al 22 keer het net gevonden in de Jupiler League

Wel match-fixing?


  • Er gebeur(d)en wel vaker verdachte zaken bij Jupiler duels.
  • Beide ploegen kunnen het geld goed gebruiken, aangezien ze beiden in de rode cijfers staan.
  • Geen enkele Telstar-speler ontving een gele kaart. Dat duidt niet op een fel verzet.
  • Nooit eerder won Excelsior met dergelijke cijfers
  • Nooit eerder verloor Excelsior met dergelijke cijfers
  • Telstar heeft niks meer te winnen. Degradatie of winst van een periodetitel zit er niet meer in. Waarom zouden een aantal spelers dan geen gokje wagen op een absurde uitslag en wat minder hun best doen.
  • De salarissen bij beide clubs liggen niet bijster hoog. 
  • Een accoordje tussen 2 of 3 spelers is lastig te achterhalen
  • De plaatselijke Chinees was gesloten

Match fixing is lastig te bewijzen. Als er al spelers zijn die hebben meegewerkt zijn zij vaak bang voor represailles. De KNVB zal in samenwerking met justitie en wedkantoren ongetwijfeld kijken of er hoge inzetten of veel weddenschappen op de betreffende wedstrijd zijn afgesloten. Als dat zo is, wordt de wedstrijd zeker als verdacht aangemerkt....wedden?

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport