Niki Terpstra heeft voor een Nederlandse sensatie gezorgd door de klassieker Parijs-Roubaix, de ‘Hel van het Noorden, op zijn naam te schrijven. Met onder andere Hennie Kuiper, Jan Janssen en Peter Post is hij de zesde Nederlander die de meest aansprekende klassieker wint en de eerste Nederlandse winnaar sinds Servais Knaven in 2001.
Terpstra, uitkomend voor de Omega Pharma-Quick-Step ploeg, demarreerde vandaag tijdens de 112de editie van de koers uit een kopgroep van elf. Hij won eind maart de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen ook solo.
Favorieten laten zich snel zien
Tom Boonen koos meerdere malen de aanval. De 33 jarige Belg die de mooiste wielerklassieker al driemaal op zijn naam had geschreven was niet zo dominerend als in zijn beste jaren. Dat gold ook voor de andere favoriet de Zwitser Fabian Cancellara. Ook hij – met drie zeges – moest veel kopwerk doen omdat hij nauwlettend door de andere kanshebbers in de gaten werd gehouden.
Peter Sagan, ook voormalig winnaar kwam al snel op achterstand maar overbrugde een aantal groepen. Uiteindelijk kwam de Slowaak bij de kopgroep, die hij op de kasseien meteen weer achterliet.Vanuit de achtergrond hadden Boonen en Vanmarcke, waarschijnlijk de twee strijdlustigste renners van de dag, pogingen gewaagd om hem te terug te halen.
Vanmarcke, die de sterkste indruk op de kasseien achterliet bleef vervolgens met drie bondgenoten, Degenkolb, Cancellara en Zdenek Stybar over. Ook Sagan kon –met een behoorlijke tegenwind – niet voorop blijven en liet zich weer inlopen. Op papier was het een schitterende groep, maar toch bleven de vijf niet vooruit. Terwijl het peloton de achtervolgende groep met onder andere Langeveld, De Backer, Wiggins, Gerants en Boonen niet te pakken kreeg, kon Terpstra met Boonen (die even last van een haperende ketting had) de oversteek wel maken.
Terpstra meest tactische renner
De twee groepen kwamen 12 kilometer voor de streep bij elkaar. Daarin keken de ploegen en grote rijders veel naar elkaar. Bij de meeste rijders was het beste er van af. Bradley Wiggins koos meteen het hazenpad, maar kwam niet weg.
Terwijl Terpstra zich geen moment bezig had gehouden met overbodige inspanningen en zich (zelfs voor de Nederlandse commentatoren) bijna ongemerkt in de samengesmolten kopgroep ophielt plaatste hij met nog 6 kilometer voor de finish een venijnige demarrage. Terpstra koos daarmee tactisch het goede moment
Op 20 seconden kwam de achtervolgende groep over de streep op de wielerbaan. Degenkolb won de sprint voor drievoudig winnaar Cancellara. De overige klasseringen: 4. Van Marcke 5.Stybar 6.Sagan 7. Thomas 8. Langeveld (Ned) 9 Wiggins 10. Boonen .
Dit is de mooiste zege uit mijn loopbaan”, zei Terpstra na zijn winst, op het befaamde Vélodrome in Roubaix, de wielerbaan waar de koers traditioneel eindigt.
“Ik viel aan, maar wist niet hoeveel seconden ik voorsprong had. Zelfs op de baan niet. Ik heb mezelf gewoon leeg gereden.” Vertelde een dolgelukkig Terpstra, bij wie langzaam de droom werkelijkheid werd